Annons

”Miljöorganisationer – ett hot mot torsken”

Foto: Yvonne Åsell

Sluta skylla på fiskare för att Östersjötorsken är hotad. Det stora hotet kommer från den snabbt växande sälstammen som sprider parasiten sälmask till torskarna. Miljöorganisationer vill inte se problemen, skriver Peter Ronelöv Olsson, Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO.

Under strecket
Publicerad

Peter Ronelöv Olsson.

Foto: Pressbild

Situationen för torsken i sydöstra Östersjön är oerhört oroade. Här har torskbeståndet minskat under de senaste decennierna och nu sprids skrämmande bilder på små och taniga torskar som söker mat längs syrefattiga bottnar. Detta har varit vardagen för svenska fiskare i detta område under flera år. Nu får våra larm genomslag.

På onsdag, 29 maj, kommer Internationella havsforskningsrådet, ICES, med sin årliga rapport om situationen för det marina livet i Östersjön. Allt talar för att det kommer att bli en dyster läsning för alla oss som värnar det marina livet i Östersjön. Mycket tyder på att ICES kommer att rekommendera EU:s fiskeministrar om att besluta om en kraftig minskning eller ett totalstopp av torskfisket för nästa år.

Annons
Annons
Annons