Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Miljöoffensiven hotar MP-samarbete

Nya miljöministern Lena Ek ska ge Miljöpartiet en match. Men gapet är stort i opinionen. MP är nu nästan dubbelt så stort som Centerpartiet. Att den nya C-ledaren nu går på offensiven i miljöfrågor riskerar att göra det svårare för statsminister Fredrik Reinfeldt att nå breda parlamentariska överenskommelser.

Lena Ek, ny miljöminister, Annie Lööf, ny näringsminister och Anna-Karin Hatt i Fredrik Reinfeldts regering.
Lena Ek, ny miljöminister, Annie Lööf, ny näringsminister och Anna-Karin Hatt i Fredrik Reinfeldts regering. Foto: SCANPIX

8,9procent var senaste siffran i Sifos väljarbarometer – för Miljöpartiet. MP har därmed nästan dubbelt så starkt opinionsstöd som Centerpartiet som fick 4,5 procent.

Inte konstigt att den nya C-ledaren Annie Lööf har känt sig föranledd att byta ut miljöminister Andreas Carlgren. Även om han har haft framgångar så har Carlgren på det stora hela varit en röst som ropat i den borgerliga öknen.

Statsminister Fredrik Reinfeldts (M) miljöengagemang var visserligen stort under hela 2009, det år som avslutades med klimatmötet i Köpenhamn. På en historisk ögonblicksbild inifrån den danska konferensanläggningen Bella center överlägger bland andra president Barack Obama, EU-kommissionens José Manuel Barroso, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s dåvarande ordförande Fredrik Reinfeldt. De hänger med huvudena. Minerna är minst sagt bekymrade. Men så havererade också klimatmötet.

Annons
X

Det blev framför allt ett misslyckande för världssamfundet och själva klimatet, men också i det lilla för Andreas Carlgren och Fredrik Reinfeldt. Sedan dess har statsministern legat lågt när det gäller miljö- och klimat.

Svenska naturskyddsföreningen var i går snabbt ute med ett pressmeddelande när det stod klart att Andreas Carlgren tvingats kasta in handsken. Stora förväntningar knyts nu till den numera före detta EU-parlamentarikern Lena Ek. ”Nu hoppas jag att hon vågar driva den tuffa miljöpolitik som läget faktiskt kräver. Den avgående miljöministern Andreas Carlgren har internt drivit en tuff linje i många miljöfrågor men utåt fått den otacksamma rollen som målvakt för låga ambitioner”, skriver ordförande Mikael Karlsson.

Vem är då Lena Ek? 2004 lämnade hon svensk politik för att bli EU-parlamentariker. På Europaparlamentets hemsida är hennes meritförteckning lång. Nu senaste har hon varit ledamot av industriutskottet, tidigare satt hon i klimatutskottet. Men det säger inte mycket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En som borde veta är Rolf Gustavsson, under många år SvD:s Brysselkorrespondent, numera med adress Norrekås, Österlen.

  Vad säger du om Lena Ek?

  – Hon har varit en mycket flitig parlamentariker i de frågor som hon har lagt ned stor möda på; klimat och energi i första hand.

  Skulle du betrakta henne som tung?

  – Hon hade ju en relativt central roll i förberedelserna inför Köpenhamn. Hon var en av förhandlarna av klimatpaketet 2009. Att hon fick det förtroendet visar att hon har varit uppskattad.

  Några svaga sidor?

  – Mitt personliga intryck är att hon pratar lite för mycket. Hon bubblar ganska friskt. Det får hon kanske lära sig nu som minister att det emellanåt kanske är bättre att vara tyst.

  Men hennes chef, Centerledaren Annie Lööf, räknar – och hoppas – nog på en allt annat än tyst Lena Ek. Hon är utnämnd för att höras.

  I sitt installationstal vid Centerstämman i lördags markerade Annie Lööf tydligt att hon vill att Centerpartiet går på offensiven i miljö- och klimatfrågor: ”Centerpartiet ska inte bara vara alliansens gröna röst – vi ska vara Sveriges gröna röst”.

  Redan då insåg förmodligen Andreas Carlgren att han hade en avskedsansökan att underteckna. Med Lena Ek hoppas Annie Lööf få en drivande, energisk och inte minst förhandlingsskicklig minister. Är det någon som ska kunna mala ned finansminister Anders Borg efter alla år i EU:s förhandlingskultur så är det Lena Ek. Sittfläsket är det inget fel på.

  Men om Centerpartiet förmodligen bara har vinster att kamma hem på en tydlig konkurrens med MP – åtminstone om man ska se till C:s dåliga utgångsläge – så är insatsen högre för alliansen som helhet.

  I dag framstår egentligen statsministern, åtminstone utåt, som den främsta motståndaren till att föra djupare samtal med Miljöpartiet. Så länge MP inte visar minsta lilla öppning att ens diskutera skattesänkningar för löntagare så ser Fredrik Reinfeldt få poänger med att föra några samtal trots att han leder en minoritetsregering.

  Men när nu C så tydligt vill vara nummer ett på miljöområdet har det plötsligt dykt upp ännu ett hinder på vägen.

  Att konkurrera om samma väljare är inte en god grund för samarbete.

  Nyttig injektion av C-vitamin blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lena Ek, ny miljöminister, Annie Lööf, ny näringsminister och Anna-Karin Hatt i Fredrik Reinfeldts regering.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X