Annons

Miljontals Facebooklösenord var okrypterade

Hundratals miljoner användares lösenord låg okrypterade på Facebooks servrar. På bilden syns företagets vd Mark Zuckerberg när han håller tal i samband med en konferens. Arkivbild.
Hundratals miljoner användares lösenord låg okrypterade på Facebooks servrar. På bilden syns företagets vd Mark Zuckerberg när han håller tal i samband med en konferens. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Facebook sparade lösenord till hundratals miljoner användarkonton utan att kryptera dem först, vilket gjorde dem läsbara för anställda på företaget.

Uppgifterna riskerar att spä på tidigare kritik mediejättens sätt att behandla användardata.

Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Publicerad

Merparten av de okrypterade lösenorden är knutna till konton i tjänsten Facebook Lite, som främst används på platser med långsam internetuppkoppling. Därtill ska tiotals miljoner vanliga Facebookkonton vara drabbade av säkerhetsbristen, och ytterligare tiotusentals konton på Facebooks bildtjänst Instagram, skriver Facebook i ett pressmeddelande. Några mer exakta siffror än så anges inte.

Journalisten Brian Krebs skriver på sin blogg att det rör sig om 200-600 miljoner konton, och att 20 000 anställda haft tillgång till lösenorden, med hänvisning till en källa som jobbar på Facebook.

Annons
Annons
Annons