Annons

Miljonskador efter skyfallen i södra Småland

Skadeanmälningarna har duggat tätt hos försäkringsbolagen efter skyfallen över Kalmar och delar av Öland. Hos Länsförsäkringar har hittills 300 skador inrapporterats och extrapersonal fick kallas in från semestern för att hinna med alla samtal från drabbade villaägare. Skadeanmälningarna har duggat tätt hos försäkringsbolagen efter skyfallen över Kalmar och delar av Öland. Hos Länsförsäkringar har hittills 300 skador inrapporterats och extrapersonal fick kallas in från semestern för att hinna med alla samtal från drabbade villaägare.

Under strecket
Publicerad

Det är 108 år sedan det regnade lika mycket över Kalmar. Inom loppet av några timmar natten mellan tisdagen och onsdagen föll 72,5 millimeter regn. Lokalt kan upp emot 120 millimeter regn ha kommit.

I takt med att källarutrymmen vattenfylldes, kommunens avloppssystem lade av och regnet bara fortsatte gick telefonerna hos försäkringsbolagen varma. Länsförsäkringar hade igår tagit emot 300 skadeanmälningar, If skadeförsäkring ett 50-tal, Folksam 140 och Trygg Hansa ett 50-tal. Det sammanlagda värdet på alla skador är ännu för tidigt att uppskatta, men klart är att det rör sig om mångmiljonbelopp. I går stod vattnet fortfarande högt i många källare både i villor och hyreshus. Särskilt drabbat var hyresfastigheterna på Arrheniusvägen i Kalmar. Där hjälptes grannar och vänner åt att bogsera bilar som vattenfyllts. - Vi har fått in ett 50-tal skadeanmälningar, främst från villaägare. Men vi väntar fler, snart kommer alla de som bor i hyreshus höra av sig om deras källarförråd. Där har vattnet ännu inte sjunkit undan, säger Kenneth Persson, skadechef på If skadeförsäkring.

Annons
Annons
Annons