Annons
X
Annons
X

Miljonskadestånd kan vänta för staten

Staten kan bli skyldig att betala 80 miljoner kronor i skadestånd till de tusentals svenska romer som registrerats. Men Skånepolisen förnekar att registret handlat om personernas etnicitet. Samtidigt har avslöjandet redan skadat romers förtroende för samhället.

En manifestation hölls på Mynttorget i Stockholm på måndagskvällen som reaktion mot polisens hemliga register.
En manifestation hölls på Mynttorget i Stockholm på måndagskvällen som reaktion mot polisens hemliga register. Foto: TOMAS ONEBORG

Staten kan tvingas betala skadestånd på 40–80 miljoner kronor om Skånepolisens registrering av romer visar sig bryta mot polisdatalagen. Den bedömningen gör säkerhets- och integritetsnämndens ordförande Sigurd Heuman, som inlett en granskning för att undersöka om Skånepolisens register bryter mot lagen.

Det måste kosta på för en stat att kränka mänskliga rättigheter.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Bakgrunden är Dagens Nyheters uppgifter om att polisen i Skåne kartlagt 4 029 romer, däribland omkring 1 000 barn, i ett olagligt sökbart register.

Annons
X

– Det skulle förmodligen handla om 10 000–20 000 kronor per person, sett till tidigare fall där staten betalat ut skadestånd för felaktig hantering av personuppgifter. Men det är komplicerat att värdera kränkningen i ett sådant fall. Vissa kanske fullständigt struntar i det, medan många tycker att det är en otrolig kränkning, säger Sigurd Heuman.

Även Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att staten måste vara beredd att betala ut ett skadestånd om det visar sig att registreringen varit olaglig.

– Det måste kosta på för en stat att kränka mänskliga rättigheter, det tycker jag är oerhört viktigt, säger Fredrik Malmberg.

Uppgifterna om polisens registrering har rört upp känslor. Finske romen Mika Palmroth, 35 år i Södertälje, som ännu inte vet om hans finns i registret, tycker inte att ett skadestånd skulle göra varken från eller till, oavsett summa.

– Skadan som det här har gjort för tilliten, det kan inga pengar reparera, säger han.

Skånepolisen förnekar dock att det förekommer uppgifter om etnicitet i den så kallade analysfil som upprättats av polisen i Lund och sedan använts av polismyndigheten i Skåne. Registret lades enligt uppgifter till Sydsvenskan upp 2010, i samband med en utredning kring en konflikt mellan olika grupperingar i mellersta Skåne. Personerna i grupperingarna är misstänkta för bland annat vapenbrott och grov misshandel.

För Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen, innebär dock ordet ”kringresande” att det handlar om personer som reser omkring och begår brott.

– När jag tittar på det här registret så kan jag inte svara på vem som är rom eller inte, det är byggt efter vissa kriminella personer, säger Petra Stenkula.

Rikspolischef Bengt Svenson kräver att ärendet utreds i botten och har uppmanat samtliga polismyndigheter att se över sina register.

– Jag har väldigt svårt att föreställa mig att det här skulle vara något som finns någon annanstans. Då skulle jag bli ytterligt besviken, säger Bengt Svenson.

Annons
Annons
X

En manifestation hölls på Mynttorget i Stockholm på måndagskvällen som reaktion mot polisens hemliga register.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

Mika och Kati Palmroth med dottern Felicia.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X