Annons

Miljonerna rullar på SCA:s ensamflygningar

En resa till New York för 800 000 kronor per person. En halv miljon tur och retur till London. Och 120 000 kronor för att åka till Göteborg. Så kan det se ut när skogskoncernen SCA:s ledning är ute och flyger, enligt SvD Näringslivs uppgifter. Inte sällan sitter vd Jan Johansson helt ensam i bolagets stora plan.

Publicerad

**SCA har uppgett **till SvD Näringsliv att bolagets privatflyg används som en ”begränsad del av koncernledningens resande i tjänsten”. Men enligt uppgifter till SvD Näringsliv och analyssajten N360 nyttjar den allra högsta ledningen, med vd och koncernchefen Jan Johansson i spetsen, tvärtom i stor utsträckning bolagets egna flygplan vid affärsresor.

Trots att SCA tidigare haft flera flygplan av olika storlek till sitt förfogande så har Jan Johansson och hans närmaste medarbetare valt det största och mest exklusiva planet, en Falcon 900EX. Det är ett flygplan anpassat för långresor, med en räckvidd på 8 300 kilometer vilket med god marginal räcker för resor över Atlanten eller till Mellanöstern.

Grafik: Kalle Källström

Bild 1 av 4

Grafik: Kalle Källström

Bild 2 av 4

En Falcon 900EX förbrukar cirka 1200 liter flygbränsle i timmen. Det motsvarar nästan 20 kubikmeter bränsle på en tur och retur-resa till New York. En normal villa beräknas dra 3-4 kubikmeter olja per år.

Foto: ANTONIO CARRASQUILLA Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons