Annons

Miljonerbjudanden till gruvarbetarna

Gruvarbetarna i Chile hoppas att de aldrig mer ska behöva jobba.

De har redan fått miljonanbud från media, löften om gåvor från olika företag och planerar att skriva en bok.

En har blivit erbjuden jobb på tv, men säger att han tänker fortsätta som gruvarbetare.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP
Foto: AP

Bolivianske Carlos Mamani, 24, var den fjärde gruvarbetaren som räddades. Mamani är ensamstående med tre barn. Innan han flyttade till Chile från Bolivia för 10 år sedan jobbade han på jordbruk.

Foto: AP
Foto: AP

Osman Araya, 30, var den sjätte som räddades. Araya är gift och har två barn. Han började arbeta som gruvarbetare för bara fyra månader sedan.

Foto: AP

Jose Ojeda var den femte gruvarbetaren som räddades.

Foto: SCANPIX

Claudio Yanez, 34, var den åttonde gruvarbetaren att se dagsljus efter 69 dagar i gruvan. Yanez har fästmö, älskar rock och fotboll.

Foto: AP

NIONDE MANNEN UPP. Mario Gomez blir omfamnad av vänner och familj, bland andra hans fru. 63 år gammal är han den äldsta av gruvarbetarna och har fungerat som en ledare under tiden gruppen varit instängd.

Foto: AP

Alex Vega, den tioende mannen att räddas.

Foto: AP

Elfte räddade mannen, George Galeguillos.

Foto: AP

Edison Pena, 34, var den tolfte mannen att räddas.

Foto: AP

Carlos Barrios Contreras, den trettonde personen att åter se dagsljus.

Foto: AP

Victor Zamora, 33, den fjortonde räddade gruvarbetaren.

Foto: AP

FEMTONDE MANNEN UPP. Victor Segovia, 48, elektriker. Ur ett brev till familjen: ”Helvetet här tar kål på mig. Jag försöker vara stark men jag drömmer att vi befinner oss i en ugn. Mörkret knäcker oss”.

Foto: SCANPIX

SEXTONDE MANNEN UPP. Daniel Herrera, 27, lastbilschaufför. Sjukvårdarens assistent i gruvan. Har i brev till släktingar uttryckt missnöje med psykologen i räddningsteamet och känt sig utnyttjad.

Foto: SCANPIX

SJUTTONDE MANNEN UPP. Omar Reygadas, 56, bulldozerförare. Veteran i gruvan med 30 års yrkeserfarenhet. Har varit instängd två gånger tidigare i andra gruvor.

Foto: SCANPIX

ARTONDE MANNEN UPP. Esteban Rojas, 44, chef för underhållet. Har lovat sin flickvän sedan 25 år att de ska gifta sig när han kommer upp - i kyrkan.

Foto: SCANPIX

NITTONDE MANNEN UPP. Pablo Rojas, 45, sprängexpert. Gift och har en 21-årig son. Nyanställd, har bara jobbat sex månader i gruvan.

Foto: SCANPIX

TJUGONDE MANNEN UPP. Dario Segovia, 48, borrare. Systern Maria kallas borgmästarinnan tack vare ledarrollen hon tagit bland anhöriga. Son till gruvarbetare som suttit instängd.

Foto: AP

TJUGOFÖRSTE MANNEN UPP. Yonny Barrios, 50, ”doktorn”. Genom sina sjukvårdskunskaper har han ansvarat för att ge kolleger första hjälpen. Två kvinnor hävdar att de är hans partner.

Foto: AP

TJUGOANDRE MANNEN UPP. 43-årige Samuel Avalos hade arbetat fem månader i gruvan när den kollapsade. Han var den första gruvarbetaren som syntes på videon som filmades nere i gruvan. Samuel Avalos är gift och har tre barn.

Foto: AP

TJUGOTREDJE MANNEN UPP. 27-årige Carlos Bugueno tas emot av Chiles president Sebastian Pinera efter räddningen. Hans syster beskriver honom som trankil och flitig.

Foto: AP

TJUGOFJÄRDE MANNEN UPP. Jose Henriquez är 54 år, gift och har två barn. Han arbetar som borrmaskins tekniker.

Foto: AP

TJUGOFEMTE MANNEN UPP. 29-årige Renan Avalos är singel, gillar hästar och att spela fotboll. Bror till Florencio Avalos som även han satt instängd i gruvan.

TJUGOSJÄTTE MANNEN UPP. Tvåbarnspappan Claudio Acuna är 44 år och arbetar som assisterande borrmaskins tekniker i gruvan.

TJUGOSJUNDE MANNEN UPP. 53-årige Franklin Lobos har ett förflutet som fotbollsproffs i Chile och arbetade som taxichaufför innan han tog jobb som gruvarbetare.

Foto: AP

TJUGOÅTTONDE MANNEN UPP. 27-årige Richard Villarroel är singel och bor hemma hos sin mamma tillsammans med sin lillasyster. Han har arbetat i flera gruvor innan han började arbeta i San José.

TJUGONIONDE MANNEN UPP. 49-årige Juan Aguilar är gift och har ett barn. Hans bror Pedro beskriver honom som en stark och beslutsam man. Arbetar som förman i gruvan.

Foto: AP

TRETTIONDE MANNEN UPP. Raul Bustos, 40, är gift med Carolina Narvaez. Det här är inte första gången Raul Bustos är med i en katastrof, i februari överlevde han en jordbävning i södra Chile. Då bestämde han sig för att flytta och söka ett säkrare jobb.

Foto: AP

TRETTIOFÖRSTE MANNEN UPP. 24-årige Pedro Cortez är singel och studerar teknologi i en skola i Copiapo.

Foto: AP

TRETTIOANDRE MANNEN UPP. Ariel Ticona, 29 är gift och numera småbarnspappa – hans dotter föddes under tiden han satt instängd i gruvan.

Foto: AP

TRETTIOTREDJE MANNEN UPP. 54-årige Luis Urzua utropade ”Long live Chile” när kan kom upp som den siste mannen ur gruvan. Urzua är gift och arbetar som förman i gruvan.

Foto: AP

De var okända när de gick ner i gruvan den 5 augusti. När gruvarbetarna nu kommer upp, 68 dagar senare, är de kända av en hel värld som följt deras öde hundratals meter under markytan, och de mottas av bland andra Chiles president Sebastian Piñera.

De som jobbar i chilenska gruvor har inte sälla låga löner, och Chilenska gruvfacket har dömt ut säkerheten i San José-gruvan där de 33 suttit instängda. Men nu hoppas gruvarbetarna att de aldrig behöver jobba igen – eller åtminstone få nya karriärer.

Annons
Annons
Annons