Annons
X
Annons
X

Skattemiljoner till oseriösa asyljurister

Bristande kontroll gör det enkelt för juristfirmor inom asylrätt att håva in stora belopp av skattebetalarnas pengar. När felen upptäcks kan de asylsökande redan ha utvisats. I förra veckan lades ytterligare två jurister till på Migrationsverkets svarta lista.

(uppdaterad)
Den lönsamma asylmarknaden
”Människor som kommer hit är extremt utsatta och de är i händerna på sina ombud. Därför är det viktigt att Migrationsverket förordnar rätt personer”, säger Anne Ramberg, gereralsekreterare på Advokatsamfundet.
”Människor som kommer hit är extremt utsatta och de är i händerna på sina ombud. Därför är det viktigt att Migrationsverket förordnar rätt personer”, säger Anne Ramberg, gereralsekreterare på Advokatsamfundet. Foto: Yvonne Åsell

Förra året betalade Migrationsverket ut en kvarts miljard kronor till svenska juristfirmor som arbetar med asylrätt. Men att summan är hög är inte synonymt med att hjälpen håller bra kvalitet.

Migrationsverket ställer inga krav på att den jurist som anlitas som ombud för en asylsökande ska ha kunskap inom migrationsfrågor. Offentliga biträden behöver inte vara advokater och inte ens ha en juridisk examen.

Amnesty har i sin genomgång av ett stort antal asylärenden kunnat konstatera att den juridiska kvaliteten varierar kraftigt.

Annons
X

– Det är mycket allvarligt. Det finns för många jurister och advokater som inte utför sina uppdrag på ett professionellt sätt. Vi har genom åren haft flera möten med Migrationsverket om det, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Hon uppmuntrar Migrationsverket att tillåta asylsökande att i större omfattning än i dag byta ombud, något som i dag bara sker i undantagsfall.

– Jag tror inte att Migrationsverket har någon ovilja. Jag vet inte riktigt var skon klämmer, säger Madelaine Seidlitz.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anne Ramberg, gereralsekreterare på Advokatsamfundet, menar att det förhoppningsvis bara är ett fåtal advokater som missköter sig, men att det är mycket problematiskt när det väl händer.

  – Vi ser mycket allvarligt på när advokater missköter sina uppdrag, i synnerhet när advokater missar tider eller riskerar att åsamka klienten rättsförlust, genom att till exempel missa en överklagandefrist, säger hon och betonar att det är en viktig fråga.

  – Människor som kommer hit är extremt utsatta och de är i händerna på sina ombud. Därför är det viktigt att Migrationsverket förordnar rätt personer, fortsätter hon.

  Få välkända advokatbyråer riktar in sig på asylrätt. Förra året gick sammanlagt 70 miljoner kronor från staten via Migrationsverket till de 30 mest frekvent använda juristbyråerna. Men den största delen, 180 miljoner kronor, fördelades på ett stort antal mindre aktörer, ofta enmansbyråer.

  Amnestys Madelaine Seidlitz får medhåll från Anders Sundquist, chefsjurist på Rådgivningsbyrån som ägs av bland annat Svenska kyrkan och Rädda barnen och som är samarbetspartner till FN:s flyktingorgan UNHCR.

  – Det är förhållandevis lätta pengar för den som inte gör sitt jobb ordentligt. Men den som är seriös får inte betalt för den tid man behöver lägga ned, säger Anders Sundquist.

  **I några fall **har det gått så fel att Migrationsverket valt att svartlista juristerna. I skrivande stund finns 13 jurister med på den listan.

  I förra veckan lades de två senaste till. En jurist ritade flera hakkors i sitt block under en förhandling och en annan lämnade in en överklagan för sent, vilket ledde till att ett utvisningsbeslut vann laga kraft.

  Den sistnämnde har tidigare kritiserats för sin juridiska utövning på andra områden, bland annat för att hon ska ha låtit en praktikant fatta beslut i ett ärende om omhändertagande av ett barn.

  Men på svarta listan finns även biträden som somnar under förhandlingar, tar betalt av klienterna samtidigt som de får betalt av Migrationsverket och fler biträden som skickar in en överklagan för sent. En annan jurist svartlistades efter att han berusad ringt till sin klient och bett henne komma till hans hotellrum.

  Kritiken mot oseriösa asyljurister kommer även från inifrån advokatbranschen. Advokaten Ignacio Vita på Sju Advokater är själv verksam inom migrationsrätt.

  – Man tillåter stora brister i rättssäkerhet och det begås felaktigheter utan att dessa uppdagas. Asylsökande är en utsatt grupp och när felaktigheter uppdagas har de kanske redan utvisats, säger han.

  Advokatsamfundet ifrågasätter samtidigt att Migrationsverkets utbetalningar till advokaterna dröjer och enligt Anne Ramberg agerar advokaterna "bank åt staten". Att därtill inte få ersättning för nedlagd tid kan göra att området inte ses som attraktivt för advokater, menar hon.

  – Ett antal advokater vill inte kvarstå som offentliga biträden då de inte anser att de på ett rättssäkert sätt kan föra sin klients talan eftersom de inte ersätts för nödvändigt arbete, säger Anne Ramberg.

  Annons

  ”Människor som kommer hit är extremt utsatta och de är i händerna på sina ombud. Därför är det viktigt att Migrationsverket förordnar rätt personer”, säger Anne Ramberg, gereralsekreterare på Advokatsamfundet.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X