Annons
X
Annons
X

Miljoner böcker laddas ned olagligt

Av Spektra, TT

Minst nio miljoner e-böcker laddades ned olagligt på nätet under 2009 års tre sista månader. Den uppskattningen görs i en amerikansk studie av illegal nedladdning.

Undersökningen är gjord av företaget Attributor som hjälper bokförlag att spåra digitala böcker som laddats ned olagligt, skriver New York Times.

Attributor har skannat 25 nätsidor som erbjuder nedladdningsbart material och letat efter 913 titlar på sajterna. Bland de böcker som laddats ned olagligt fanns Dan Browns ”Änglar och demoner”. Företaget anger att deras studie inkluderat drygt 13 procent av den amerikanska bokmarknaden, och drar därifrån slutsatsen att bokbranschen totalt kan ha förlorat så mycket som 20 miljarder kronor på nätpirater. Uträkningen bygger dock på att varje illegalt nedladdad titel innebär en missad försäljning, en metod som tidigare kritiserats när den använts av film- och musikbranschen.

Annons
X

Den kategori e-böcker som oftast laddas ner illegalt är enligt studien affärsböcker, följt av teknik samt vetenskap. Den skönlitterära kategorin hamnar först på sjätte plats.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X