Annons

Miljoner apparater kan bli värdelösa

Regeringen försöker inför valet 2014 smyga på svenska folket en omodern och ineffektiv digitalradio. Det sker genom en snårig proposition som är både oklar och svårtolkad, men som direkt berör alla svenska medborgare. Det skriver Maurice Mogard, musiktekniker, och Åke Rangborg, fd anställd vid SR & SVT.

Publicerad

Inga studier har gjorts av publikbehovet av marksänd digital radio. Det föreliggande förslaget är teknikstyrt och gynnar särintressen i radiobranschen och statliga Teracom som ser chansen att expandera sin verksamhet. Resultatet blir att public service marginaliseras medan kommersiell radio gynnas på Sveriges Radios bekostnad. Hela 17 miljoner radioapparater i hushållen blir skrot när FM-nätet släcks år 2022. Det gäller också fem miljoner bilradioapparater i personbilar, lastbilar och bussar.

Sveriges Radio har på 90-talet gjort miljoninvesteringar i det digitala systemet DAB, som inte resulterade i någon förändring för radiolyssnarna i Sverige. Regeringens öppna huvudargument i propositionen är att kommersiella företag lättare ska kunna sända nationellt! I praktiken då med statligt stöd eftersom detta är branschens krav och villkor. Det är intressant att jämföra lyssnarsiffror hos stationer som bara gör så kallad ”flödesradio” mot SR:s etablerade kvalitetsutbud. Var finns regeringens hänsyn till allmänintresset?

Annons
Annons
Annons