Annons

Miljön viktigare än priset på fisken

Svenskar håller utkik efter miljömärkning på fisk när de handlar i fisk- eller frysdisken visar MSC senaste mätning. Arkivbild.
Svenskar håller utkik efter miljömärkning på fisk när de handlar i fisk- eller frysdisken visar MSC senaste mätning. Arkivbild. Foto: Leif Jansson

Det är viktigare att fisken är producerad på ett hållbart sätt än att priset är lågt.

Viktigast tycks dock vara smak och hälsoeffekter visar en ny undersökning.

Under strecket
TT
Publicerad

71 procent av svenska fiskköpare anser att de genom att köpa miljömärkta produkter bidrar till att säkerställa att det kommer att finnas fisk för framtida generationer. Arkivbild.

Foto: Cornelius PoppeBild 1 av 2

Engagemanget för havet har ökat. Inte minst är man oroade för all plast i havet och för risken av överfiske, säger Linda Sörnäs, kommunikationschef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen. Arkivbild.

Foto: Pedersen, TerjeBild 2 av 2

87 procent av fiskkonsumenterna väljer miljömärkta produkter. 34 procent väljer miljömärkta produkter så ofta de kan, medan 53 procent svarar att de gör det ibland, visar en undersökning genomförd på uppdrag av hållbarhetsmärkningen Marine Stewardship Council, MSC. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med för två år sedan, en statistisk säkerställd ökning.

– Det är positivt. Jag tror att fler blivit medvetna, engagemanget för havet har ökat. Inte minst är man oroade för all plast i havet och för risken av överfiske, säger Linda Sörnäs, kommunikationschef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen till TT.

Annons
Annons
Annons