Miljön kördes över i Aktuellt

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
semifinalen i fotbolls-EM, TV4 torsdag 19.15.
0 För övrigt
var Christian Catomeris fördjupning av bensinfrågan med hjälp av nationalekonomen Marian Radetzsky i samma Aktuelltinslag givande, vidgande och opartiskt.
TV-krönika
Aktuellt hade ett långt inslag om bensinpriset i tisdags. Säkert tio minuter pågick det med semesterintervjuer från campingplatser och bensinmackar. Det mest slående med inslaget var inte, som Aktuellt menade, det rekordhöga bensinpriset utan att Aktuellt såg som sin uppgift att stå på bilistens sida. Ingen av alla intervjuade representerade miljön eller någon annan grupp som önskar mindre och långsammare bilism. Däremot bekräftades deras argument oavsiktligt av de missnöjda bilisterna. Dessa beklagade sig nämligen över att de nu måste minska ner på bilåkandet, köra långsammare och börja promenera till affären. Precis det som miljörörelsen (och folkhälsofolk) vill uppnå.

Man kan fråga sig varför Aktuellt gör sig till talesman för bilisterna och inte lika mycket
för miljön och allt annat som mår bättre av mindre bilåkning? Den fria televisionens nyhetsprogram ska väl identifiera såna målkonflikter. Alla har inte bil och det går att leva utan bil om man inte bor i glesbygd.
Men alla på redaktionen hade troligen bil.
För här talade man som om bensinförbrukning var helt oproblematisk och medborgarna bara klämdes åt av den ondskefulla staten som inte sänker skatten fast priset höjs.
Men i studion fanns en politiker från skatteutskottet som betonade att ”det finns många ingredienser i det här”. Bland annat att bensinbolagen gör stora vinster och att folk köper allt större och mer bensinslukande bilar, så bränslepriset verkar inte vara något större problem.
Hur mycket har det här med miljöpartiets skatteväxling att göra, undrade Jarl Alfredius dovt, och vi förstod att den var orättfärdig.
Vissa skatter behövs nog på bensinen för att bekosta all den livslånga och kostsamma rehabiliteringen, arbetsoförmågan och förlamningarna som följer på bilolyckorna för dem som
inte dör i dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons