Annons

Thomas Steinfeld:Miljömoralism leder fel – se de verkliga bovarna

Greta Thunberg seglar just nu över Atlanten. Till vänster: USA håller militärövning vid Filippinerna.
Greta Thunberg seglar just nu över Atlanten. Till vänster: USA håller militärövning vid Filippinerna. Foto: Sipa/TT, Kirsty Wigglesworth/TT

Det talas mycket om flygskam på individnivå, men lite om att USA:s försvarsmakt dagligen bränner lika mycket olja som hela Sverige. Men om vi verkligen vill stoppa klimatförändringarna måste vi flytta fokus från moral i den lilla världen till politik i den stora.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären är den största enskilda energiförbrukaren i världen.

Foto: Sipa USA/TTBild 1 av 2

Greta Thunberg.

Foto: Kirsty Wigglesworth/TTBild 2 av 2

När det gäller klimatet siktar argumenten ofta på det stora: då blir det tal om ”mänskligheten”. Eller om ett stort ”vi”, som ska omfatta alla människor, de som lever och alla som framöver kommer att leva. Minst lika ofta syftar argumenten dock på det lilla, där den ”enskilda människan” tycks leva – den ansvarsfulla medborgaren, som i den privata tillvarons trånga rum ska vända ödet: genom att undvika flygresor, genom att avstå från att äta kött, genom att vara noggrann med sopsorteringen.

Visst är det så att även privata beslut kan vara av politisk karaktär, och det finns goda skäl att ta järnvägen i stället för att flyga. Men i båda fallen, i såväl det stora som det lilla, missar argumentationen sitt egentliga mål. Den förvandlar någonting så allvarligt och farligt, som klimatförändringen faktiskt är, till en fråga om moral – och därmed till något som åtminstone till hälften är fiktion.

Annons
Annons
Annons