Annons
X
Annons
X

Carlgren: ”Det är en skam”

Vissa utvecklingsländer har intresse av att blockera processen vid klimatmötet i Köpenhamn. ”Det är en skam” och det gagnar de länder som inte vill ha ett kraftfullt avtal, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Läs fler artiklar om konferensen

Klimatmötet 7-18 december:

Tidigare artiklar i Brännpunkts debattserie inför klimatmötet i Köpenhamn

Inför Klimatmötet

SvD skildrar de stora miljöfrågorna inför klimatkonferensen i Köpenhamn 7-18 december.

United Nations Climate Change Conference - Copenhagen http://en.cop15.dk/ Susanna Baltscheffskys blogg om Klimat & Miljö blogg.svd.se

MILJÖMINISTERN OM SPLITTRINGEN PÅ KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN

KÖPENHAMN Miljöministern lägger skulden för eftermiddagens avbrott i förhandlingsprocessen på talesmannen för utvecklingsländerna, G77, Di Aping Lumumba. Hela upplägget från den danska mötesordföranden, miljöminister Connie Hedegaard, att ha öppna konsultationer på ministernivå för att lösa de svåraste knäckfrågorna, havererade.

Annons
X

– Den sudanesiske ordföranden har ställt en rad hinder i vägen för att gå vidare med arbetet. Jag ser det som ett tecken på djup splittring inom u-landsgruppen, säger Andreas Carlgren som här i Köpenhamn talar för alla EU-länder.

– Det är en skam i ett läge när världen väntar sig reslutat.

Han beskriver att flera afrikanska stater liksom Maldivernas president och latinamerikanska länder, vädjade under mötet på eftermiddagen för att arbetet med knäckfrågorna i avtalet skulle fortsätta.

Förseningen är förstås kritisk, tiden är knapp för att hinna klara att lösa de svåra frågorna om utsläppsminskningar och finansiering.

Carlgren poängterar att den stora majoriteten u-länder har intresse av en överenskommelse som leder till ordentliga utsläppsminskningar.

Däremot finns det u-länder med oljetillgångar och även med stora egna utsläpp som har intresse av att fördröja processen och kanske till och med förhindra ett nytt avtal.

Klockan fem återupptogs mötet.

Annons
Annons
X
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X