Annons

Ervin Rosenberg:Miljömedveten varning från en aningslösare tid

Romain Gary (1914–1980). ”Himlens rötter” filmatiserades av John Huston 1958.
Romain Gary (1914–1980). ”Himlens rötter” filmatiserades av John Huston 1958. Foto: TT

Kampen för den miljö som är gemensam för allt levande på jorden handlar samtidigt om att värna människans värdighet. Romain Garys ekologiskt engagerade 50-talsroman ”Himlens rötter” ter sig som skriven för våra dagar.

Under strecket
Publicerad

Förlaget Gallimard gav ut Romain Garys roman ”Les racines du ciel” i oktober 1956. Samma år vann boken Goncourtpriset. Den svenska översättningen (”Himlens rötter”) kunde läsas redan 1957. I år uppnådde Gary den största ära som en fransk författare kan visas: hans böcker återfinns numera i den ansedda Bibliothèque de la Pléiade. I förteckningen över namnen på författare som utgivits där står Gary mellan Federico García Lorca och Charles de Gaulle.

Vad är det märkliga med ”Himlens rötter”? Frågan avser inte romanens litterära meriter, som det länge har varit chic att bestrida. Numera ifrågasätter knappast någon storheten i Garys romankonst. Det intressanta är ”Himlens rötter” som tidsdokument. Hur ter sig bokens ämne i ljuset av den stegrade oron hos vår tids människor för planetens överlevnad? 

Annons
Annons
Annons