Annons
X
Annons
X

Miljökrigarna som vill ta dig tillbaka till stenåldern

EKOLOGI | En ny revolutionär vänster

När européer år 1642 först kom till Tasmanien mötte de världens minst utvecklade folkspillra, teknologiskt sett. De tasmanska aboriginerna använde inte bearbetade stenredskap. De hade inga klädesplagg. De hade inga nät och inga fiskekrokar av ben – fisk ­ingick alls inte i dieten, trots att de var omgivna av vatten. De ­använde heller inte spjutspetsar med hullingar, eller fällor för jakt. De visste inte hur man gjorde upp eld.

Idag vet vi att tasmanierna en gång haft teknikerna. Utgrävningar har visat att de fiskade, till exempel. Men kunskapen dog ut.

Kulturer har dött regelbundet i människans utveckling. Krig och naturkatastrofer har utplånat – men också överexploatering av naturresurser. När européer kom till Påskön hade invånarna till exempel ingen aning om hur de magnifika stenstoderna hade rests och visste lika lite hur man skulle konstruera en ny om viljan hade funnits. Det timmer som sannolikt använts var sedan länge kalhugget. Den viktiga debatten om klimatförändringarna och ­deras följder har alltså historisk resonans. Ingen vill se det vi åstadkommit gå förlorat.

Annons
X

Det där sista var en lögn. Det finns ett nätverk av aktivister som vill överge civilisationen och återföra mänskligheten till stenåldern, för naturens skull. Istället för att motverka det moderna samhällets sammanbrott, som ändå även de mest rabiata klimat­alarmister vill göra, gräver dessa ungdomar bokstavligen efter rötterna. Som tydligen smakar bittert.

I tidskriften Re:Public Service (7/07) beskrivs nätverket Det vildväxande kollektivet, en ­rörelse som, med egna ord, längtar till ”ett liv som jägare och samlare, det liv vi är menade att leva”. I artikeln möter vi ”David”, 28 och avhoppad student, i ett vindskydd i en skog någon timme utanför Stockholm. Här lever han ensam på bär, rötter, insekter och fisk. I Nackareservatet bor det, enligt artikeln, ännu fler med samma ideal.

De är gröna anarkister, och anser att livet på jorden hamnade i ”en ond spiral” när människan ­domesticerade djur och växter. I nätverkets tidskrift Vargatid behandlas ”den återförvildande process vi alla måste genomgå” och kampen ”mot teknosfärens skräckvälde”, en kamp som en sann ”anarko-primitivist” bör vara beredd att föra ”med alla tillgängliga medel”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med den ekofascistiskt inspirerade skolmassakern i Jokela i färskt minne kan detta kanske förskräcka. Och visst finns ­paralleller. Även de gröna anarkisterna har befolkningsminskning på agendan. Och som inspiration listas den amerikanske anarkisten John Zerzan, sympatisör till UNA-bombaren. Men det är svårt att se hur folk som gör upp eld med pinnar ska kunna ta till automatvapen. De är helt enkelt anarkister som, besvikna över att socialismen bara blev ännu en ny maktstruktur, söker ett skogsliv långt bortom Walden, för att ­parafrasera Thoreau. För oss alla.

  Man frestas att starta en insamling. Köpa dem en dunge i Hälsingland, be dem ta med så många av sina själsfränder som möjligt, och göra en anteckning i kalendern om att någon får ta svävaren och söka upp dem om tvåtusen år. Men det vore inte sjysst. För vi vet ju alla att de kommer att vilja tillbaks till civilisationen när snön faller. Sådan är salongsvänsterns historia. Deevolutionen inställd på grund av dåligt väder.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X