Annons

Miljökatastrof kan följa i kanalens spår

NICARAGUA. En mer hundra år gammal dröm om en kanal genom Nicaragua är på väg att bli verklighet. Men för tusentals människor är det snarare en mardröm eftersom de då kan tvingas lämna sina hem. Samtidigt varnar forskare för en miljömässig katastrof.

Under strecket
Publicerad

Från Nicaraguasjöns strand ser man vulkanön Ometepe som är ett av landets största turistmål.

Foto: FRIDA SVENSSON Bild 1 av 2

”De här människorna satt fängslade i sju dagar för att ha försvarat sina rättigheter”, säger Fatima Duarte.

Foto: FRIDA SVENSSON Bild 2 av 2

**I området **Rivas, intill sydvästra delen av Nicaraguasjön, ligger det lilla samhället San Jorge. Med centralamerikanska mått mätt är det lugnt och stilla och längs vägkanten syns otaliga trädsorter och rosa och violetta blommor. Men inom en snar framtid kan området komma att förändras. För bara några månader sedan togs nämligen första spadtaget till den gigantiska kanal som planeras att gå rakt genom landet, från Atlantkusten till Stilla havskusten, och som sägs vara den ekonomiska lösningen på fattigdomen i landet. Men för de människor som bor i områdena där kanalens rutt ska gå väntar en osäker framtid.

– Det är viktigt att detta kommer ut internationellt så att världen får veta vad som händer, säger Fatima Duarte, och sätter sig ner på en pall på den svala innergården.

Annons
Annons
Annons