Miljögifter i solkrämer riktade till barn

Måga solkrämer innehåller miljöfarliga gifter. Fem av 18 granskade solkrämer innehåller dessutom zinkoxid som är förbjudet att använda som UV-filter i Sverige. Ämnet finns framför allt i solskydd riktade till barn som bland annat säljs på Apoteket. Det framkommer i en granskning som Naturskyddsföreningen har gjort.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

I samtliga granskade solkrämer fanns en eller flera miljöfarliga kemikalier visar Naturskyddsföreningens granskning. Miljögifterna i solkrämerna sprids till miljön dels när man badar men även via avloppssystemet när man duschar eller tvättar sig. Det handlar bland annat om två olika sorters fysikaliska UV-filter, titandioxid och zinkoxid. Det sistnämnda kan vara mycket giftigt när det kommer ut i miljön och ha skadliga seffekter långt i et längre tidsperspektiv.

Zinkoxid finns inte med på Läkemedelsverkets lista över godkända UV-filter. Ändå finns det i många solskyddsprodukter som säljs på Apoteket, bland andra Bamse solskydd 30 (CCS) och Barn sollotion (ACO) som riktar sig till barn. En granskning av ämnet pågår sedan flera år inom EU ochzinkoxid får under tiden inte användas som UV-filter. Läkemedelsverket har därför kontaktat flera av de företag som säljer produkterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons