Miljöåtal väcker hopp i Ryssland

Ryska åklagare anklagade i går tjänstemän vid Rysslands äldsta kärnkraftsanläggning för att illegalt ha dumpat radioaktivt materiel. Åtalet väckte stort jubel hos ryska miljövänner, vilka talade om en chans för ett genombrott i miljöfrågor.

Under strecket
Publicerad
 

 

Annons

– Vi har i många år förgäves försökt stoppa den illegala hanteringen vid Majak och därför hade vi inte väntat oss detta från åklagarna. Det är en seger, nu får vi se om myndigheterna kan stå emot trycket och fullfölja åtalet. Vi kräver att verksamheten ska stoppas, säger Vladimir Tsjovprov, chef för miljöorganisationen Greenpeace i Ryssland, per telefon från kontoret i Moskva.
Vladimir Tsjovprov talar om ”en liten seger”, medveten om att slaget är långt ifrån vunnet. Den kritiska debatten om Majak har rasat i många år och det är inte så konstigt. Sett till radioaktiva utsläpp handlar det om världens farligaste anläggning. Det kunde norska forskare konstatera när de 1997 till stor överraskning tilläts göra mätningar i den djupt för-orenade regionen på andra sidan Uralbergen.

Utsläppen mäts i enheten PBq, där en PBq är en miljon miljard becquerel. Vid världens mest kända kärnkraftsolycka, Tjernobyl, släpptes 70 PBq ut i naturen. Vid provsprängningar beräknas utsläppen till totalt 1 550. Från Majak har 8 900 PBq släppts ut, men då ska noteras att det mesta är i vatten vilket inte är lika hälsofarligt som utsläppen i luft.
– De ansvariga vid Majak har försvarat sig med att de bara släpper ut radioaktivt materiel till särskilda dammar. Men exempelvis varje vår och höst öppnas slussar och vattnet forsar ut i angränsande floder, vilket invånarna är mycket väl medvetna om, säger Vladimir Tsjovprov.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons