Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johan Norberg: Miljöaktivister missar mänsklighetens chans

Aktivisterna, möjligen delfinansierade av svenskt bistånd och inspirerade av Greenpeace, kastade sig över barnen på den filippinska gården. Vissa slog de ihjäl, andra lämnade de med sådana skador att de aldrig kommer att kunna se igen.

Nej, riktigt så gick det inte till. Aktivisterna dödade inte barn, men om de vinner kommer det att bli resultatet. De förstörde en försöksodling med ”gyllene ris”, som har förädlats för att bli en källa till A-vitamin. Om sådana försök lyckas skulle det gula riset kunna användas för att möta en av världens värsta bristsjukdomar. Varje dag dör nästan 2000 barn av A-vitaminbrist, hundratals förlorar synen.

Sida-stödda MASIPAG, som stödjer vandaliseringen och utreds i samband med den, vill liksom Greenpeace stoppa riset för att det är genetiskt modifierat, vilket de hävdar är hälsofarligt. På tisdag lär folket i den amerikanska delstaten Washington rösta för obligatorisk märkning av GM-grödor, skrämda av liknande påståenden. Världsledande vetenskapsorganisationer har gång på gång avfärdat det som ovetenskapliga myter. Kritiken påminner mest om USA:s kristna högers motstånd mot stamcellsforskning: De struntar i potentialen, för tekniken känns olustig.

Annons
X

För många forskare som tidigare tystnade inför kampanjer och hot blev den filippinska katastrofen droppen, och en slags motkampanj mot desinformationen har inletts. ”Om det någonsin funnits ett entydigt läge för raseri”, skriver den prestigefyllda vetenskapstidskriften
Science i en ledare, ”så är det mot den samordnade kampanjen från Greenpeace och andra ... mot det gyllene riset”.

Mer står på spel än A-vitamin, påpekar forskarna. Genetiskt förbättrade grödor är mänsklighetens chans att mätta en växande befolkning på mindre jordbruksmark. Det kan minska utsläppen av koldioxid och behovet av konstgödsel och bekämpningsmedel.

Många miljövänner har insett det. Den brittiske journalisten Mark Lynas brukade kampanja mot biotekniken och förstörde försöksodlingar. Men en dag insåg han att han behandlade forskningen på samma vis som han beskyllde klimatskeptiker för att göra – han ryckte ett citat från en avvikande forskare, utan att kontrollera med andra forskare eller bry sig om den samlade vetenskapen. I dag är Lynas en av de mest vältaliga talesmännen för GM-grödor.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan är den gröne pionjären Stewart Brand, som i dag menar att det värsta misstag han och miljörörelsen någonsin gjort var att motsätta sig GM-grödor: ”Vi har svultit ut människor, hindrat vetenskapen, skadat miljön”. Det är en fråga om moral, påpekar Brand. Man kan inte högtidstala om att lämna en bättre planet till våra barn, om man samtidigt dömer barn till en tidig död.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X