Annons

Miljardvinster måste märkas i lönekuverten

Hotell och restauranger gör stora vinster. Samtidigt är villkoren för de anställda bland de sämsta på arbetsmarknaden. Därför kräver vi nu att miljardvinsterna måste ge utdelning även i lönekuverten för de anställda, skriver Ella Niia, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad

Hotell- och restaurangfacket presenterade den 12/4 våra avtalskrav för anställda på hotell och restauranger. Trots kris i världsekonomin genererar hotell och restauranger stora vinster och branschen har gynnats av turismnäringens ständiga rekord. Samtidigt är villkoren för de anställda i strykklass. Lönerna är usla, 36 procent arbetar deltid och branschen har högst andel arbetande utan fast anställning. Nu presenterar vi en rapport som visar att företagen i branschen är mycket lönsamma. Det finns stort utrymme att låta de anställda få del av vinsterna.

Hotell- och restaurangbranschen har goda utvecklingsmöjligheter och har fortsatt att växa trots lågkonjunkturer. Bara under 2011 ökade omsättningen inom restaurang med 4,7 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons