Annons

Torbjörn Isacson:Miljardsmällen är inte Swedbanks sista bekymmer

Jens Henriksson, vd för Swedbank.
Jens Henriksson, vd för Swedbank. Foto: Pontus Lundahl/T

Finansinspektionen tar till storsläggan med böter på fyra miljarder kronor till Swedbank. Och den kraftiga smällen är troligtvis inte den sista som kommer att drabba Swedbank.

Under strecket
Publicerad

Finansinspektionen är inte nådig i sin kritik av Swedbank. Till och med möjligheten kring indraget tillstånd diskuteras, där slutsatsen är att Swedbank skärpt sig och därmed räddas på målsnöret med en varning och miljardböter. Sedan radas det upp punkter där banken återkommande misslyckats i sin styrning. Styrelsen har inte varit tillräckligt insatt, och banken har ljugit.

Eftersom regelbrotten pågått sedan 2015 så faller det heller inte bara på den senaste ledning som fick lämna banken. Till råga på allt har svenska Finansinspektionen inte undersökt förhållandena i Baltikum, utan bara styrning och kontroll. Därmed får Swedbank ytterligare pålagor från den estländska inspektionen.

FI har tidigare fått kritik för att vara allt för flat mot landets storbanker, inte minst just Swedbank. Swedbank har självt medgivit att banken haft för dålig kontroll. Att inte slå till rejält blev till slut närmast en omöjlighet.

Fastställandet av böterna har varit en av de mer delikata balansakterna som Finansinspektionen varit involverad i. Sannolikt har den påverkats av en rad politiska hänsyn av olika slag.

Annons
Annons

Swedbanks nuvarande vd Jens Henriksson har lovat att alla kort ska läggas på bordet. För att banken ska återfå förtroende är det synnerligen viktigt att så också sker.

Det har funnits anklagelser av närmast interpolitisk karaktär med tanke på de starka personkopplingarna mellan den övervakande myndigheten och banken. Det finns också utrikespolitisk hänsyn att ta, dels till de estländska myndigheterna som gör allt för att tvätta landets solkiga rykte, dels i förhållande till vad amerikanska myndigheter kan tänkas slå till med i nästa steg. Inte minst det faktum att banken ljugit för amerikanska myndigheter kan sätta sina spår på bötesfronten.

Samtidigt talas om att det från amerikanskt håll ses som ett bekymmer om de svenska bankerna lämnar den baltiska marknaden till andra aktörer. Fortsättning följer, där en spekulation är att Swedbank även tvingas dra ned sin verksamhet rejält i USA.

Swedbanks nuvarande vd Jens Henriksson har lovat att alla kort ska läggas på bordet. För att banken ska återfå förtroende är det synnerligen viktigt att så också sker.

Därefter längtar säkerligen han själv, men även styrelsen, övriga anställda och aktieägarna efter att få vända blad och ägna sig åt andra frågor. Dessvärre ser inte heller kommande uppgifter särskilt roliga ut just nu, alldeles bortsett från både torsdagens storslägga och kommande beslut kring penningtvätten.

På torsdag den 26 mars väntar en bolagsstämma med bankens aktieägare. Med Swedbanks profil riskerar banken ytterligare bekymmer. Många småföretag som är Swedbankkunder riskerar att inom kort få allvarliga problem. Privatkunder som inte har så stora marginaler kommer att drabbas. Därtill kommer exempelvis sänkta vinster från kassakon Robur när aktiemarknaden sjunker kraftigt, kommande svårigheter för fastighetsbolag och frågetecken kring utlåningen till oljerelaterade bolag på den norska marknaden. Både resultatutveckling och kommande utdelning ser högst svajiga ut för Swedbank.

Så storleken på FI:s böter var bara en punkt på Swedbanks växande lista på saker att hantera. Det började inte bra för banken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons