Annons

”Miljardrullning – inga pengar till personalen”

Lokalerna kommer att gapa tomma om inte medarbetarna får rätt förutsättningar, skriver författarna.
Lokalerna kommer att gapa tomma om inte medarbetarna får rätt förutsättningar, skriver författarna. Foto: Tomas Oneborg

Landstinget storsatsar på nya vårdbyggnader. Vi behöver bara nämna Nya Karolinska som beräknas kosta 26 miljarder. Samtidigt finns inte pengar till personalens löneutveckling. Hur är det möjligt? Det skriver representanter för sjuksköterskor, barnmorskor med flera inom Vårdförbundet Avdelning Stockholm.

Publicerad

Det är med stor besvikelse och upprördhet vi konstaterar att livsviktiga bristyrken inom landstinget som sjuksköterskor, barnmorskor, bio­medicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är mindre värda än andra på arbetsmarknaden. 2016 års löneöversyn för Vårdförbundets yrkesgrupper inom Stockholms läns landsting är så gott som till ända. Medan årets riktmärke för löneökningar, som sattes av den mans­dominerade industrin, ligger en bra bit över 2 procent, så har landstingets arbetsgivare, med enstaka undantag, valt att för våra kvinnodominerade yrkesgrupper lägga sig en bra bit under 2 procent!

Nyhetsrapporteringen vittnar dagligen om en hälso- och sjukvård i kris. Det saknas medarbetare med rätt kompetens. Runtom i Sverige är mängder av vårdplatser stängda på grund av sjuksköterskeflykt. Det sker i en utsträckning som gör att människor i Sverige inte kan få en fullgod vård och medarbetarna som är kvar sliter ont. Sjukskrivningstalen skjuter i höjden och vårdskadorna ökar. Människor i behov av vård får sin behandling uppskjuten på grund av brist på specialistsjuksköterskor. Blivande mödrar hänvisas utomläns på grund av brist på barnmorskor. Säkerheten i analyser urholkas på grund av bristen på biomedicinska analytiker. Arbets­förmedlingens statistik visar att 8 av 15 bristyrken i topp på listan är Vårdförbundets professioner. 

Annons
Annons
Annons
Annons