Miljardregn ska få Turkiet att stoppa flyktingar

När SvD besökte den grekiska ön Samos i början av november var flyktinglägret överfullt och båtar och gummiflottar från Turkiet fortsatte anlända in i en aldrig sinande ström.
När SvD besökte den grekiska ön Samos i början av november var flyktinglägret överfullt och båtar och gummiflottar från Turkiet fortsatte anlända in i en aldrig sinande ström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

EU-länderna och Turkiet ska på söndagen färdigställa ett avtal om 3 miljarder euro, som turkarna ska få för att stoppa asylsökande från att ta sig till Europa. För den turkiska mötesdelegationen väger dock den nya energi som EU lovar att injicera i förhållandet mellan Ankara och Bryssel tyngst.

Under strecket
Publicerad
Turkiet representeras av premiärminister Ahmet Davutoğlu. President Recep Tayyip Erdoğan stannar hemma.

Turkiet representeras av premiärminister Ahmet Davutoğlu. President Recep Tayyip Erdoğan stannar hemma.

Foto: TT
Annons

BRYSSEL. Det viktigaste är familjefotot. Bilden som tas på varje EU-toppmöte, då unionens stats- och regeringschefer och eventuella gäster radar upp sig mellan två EU-flaggor. Och trots kända trätor anstränger sig för att se ut som att de verkligen älskar hela familjen och de besökande.

Att Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu på söndagen får vara med på den bilden är symboliskt viktigt – det är det första officiella toppmötet under de 56 stormiga år som EU och Turkiet varit förbundna med varandra. Turkiet närmade sig förlagan till dagens EU redan 1959, då parterna började skissa på olika samarbeten inom främst handeln.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons