Annons
X
Annons
X

”Miljardnota hotar om S river upp avtalet”

Om Socialdemokraterna skulle lyckas häva NKS-avtalet skulle de ”göra en Förbifarten” av Nya Karolinska. Miljardnotan från byggstoppet av Förbifarten riskerar att få hård konkurrens – och det är stockholmarna som kan tvingas betala, skriver företrädare för Alliansen i Stockholms läns landsting.

Nya Karolinska
Nya Karolinska Solna
Nya Karolinska Solna Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | NYA KAROLINSKA SOLNA

Ingen hade kunnat ana att vi skulle gå från rekordhög ränta till minusränta på mindre än ett decennium.

Just nu färdigställs Nya Karolinska Solna. Ett sjukhus som kommer att ge vård i världsklass till kommande generationer. Hittills har byggandet gått helt enligt plan. Till skillnad från andra sjukhusprojekt kommer det inte att bli dyrare än planerat. Nya Karolinska kommer att göra vården i Stockholm mer högkvalitativ, miljövänlig och patentsäker.

Socialdemokraterna har tidigare varit ett ansvarstagande parti. Nu tycks den tiden vara slut. När de öppnade för att riva upp avtalet för Nya Karolinska närmar de sig ren populism. De väljer att göra gemensam sak med sina rödgröna kamrater och Sverigedemokraterna fastän Socialdemokraterna i grunden brukar dela samma ansvarstagande principer som vi i Alliansen har. Det gör oss djupt oroade. Var är det ansvarstagande som annars så tydligt funnits i den socialdemokratiska självbilden?

Annons
X

**Kort sagt: **om Socialdemokraterna skulle lyckas häva avtalet skulle de ”göra en Förbifarten” av Nya Karolinska. Miljardnotan från byggstoppet av Förbifarten riskerar att få hård konkurrens – och det är stockholmarna som kan tvingas betala.

Byggnadsarbetarna skulle packa ihop och gå hem. Ett nästan färdigt sjukhus skulle stå tomt. Vi skulle tvingas göra en ny upphandling som antagligen skulle bli extremt komplicerad, och dessutom skulle förtroendet för landstinget som avtalspart raseras.

Vi i Alliansen väljer att se framåt. Just nu fokuserar vi på att fortsätta förbereda oss inför de förhandlingar vi kommer att ha med Skanska när sjukhuset står klart. I landstingets avtal med Skanska framgår klart och tydligt att det finns flera olika möjligheter att förhandla, göra extra avbetalningar eller lägga om lån utifrån ett nytt ränteläge den dag Nya Karolinska är färdigbyggt. Det är alltså helt inom ramarna för OPS-avtalet. Men efter flera möten med tydliga genomgångar av de möjligheter vi har, så pratar Socialdemokraterna fortfarande om att riva upp avtalet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det stora arbete som pågår just nu ser vi över en rad förbättringsområden – alla inom ramarna för avtalet:

  • Ränteläget

  Ingen hade kunnat ana att vi skulle gå från rekordhög ränta till minusränta på mindre än ett decennium. Självklart ska vi, om det är till vår fördel, förhandla fram en ränta som ligger närmare dagens ränteläge. Det är helt inom ramarna för avtalet.

  • Maknadstesta tjänster

  När sjukhuset står klart kommer vi självklart att marknadstesta de tjänster vi upphandlar för att se hur konkurrenskraftiga villkor vi kan få på dagens marknad. Det är helt inom ramarna för avtalet.

  • Refinansiera

  Landstinget har möjlighet att betala av en del av lånen, på samma sätt som den som köper en bostadsrätt kan amortera av på sitt bolån, för att därmed sänka räntekostnaden. Det är helt inom ramarna för avtalet.

  Vi vill också poängtera att landstingsdirektören har fått i uppdrag att inleda en granskning av Nya Karolinska-projektet. När granskningen är klar, så kommer vi att veta vad vi hade kunnat göra annorlunda, och ta lärdom av det. Vi vill dock vara tydliga med att kostnaderna för att driva sjukhuset är likvärdiga med driftskostnaderna för ”gamla Karolinska”. Driftskostnaderna för Karolinska sjukhuset i dag, i teorin rakt multiplicerat över 25 år, är cirka 32,5 miljarder kronor. Driftskostnaderna för NKS är 37,7 miljarder kronor – och då ingår dessutom förutom hyra, drift, skötsel och planerat underhåll även städ, tvätt och avfallshantering. Driften av sjukhuset är dessutom säkrad fram till år 2040.

  Vi vägrar låta Socialdemokraterna skicka notan till stockholmarna för ännu ett byggstopp där pengarna rullar iväg på ett oansvarigt sätt – bara för att man vill plocka politiska poäng på att frysa bygget av Nya Karolinska.

  Vi hoppas därför att alla politiker i Stockholms läns landsting är intresserade av samma sak: att se till att stockholmarna får så mycket sjukvård som möjligt för varje skattekrona.

  Beslutet om Nya Karolinska fattades av enigt landstingsfullmäktige, och vi i Alliansen vill att vi ska gå i mål som ett enigt landstingsfullmäktige.

  Torbjörn Rosdahl (M)

  finanslandstingsråd, gruppledare Moderaterna

  Anna Starbrink (L)

  hälso- sjukvårdslandstingsråd, gruppledare Liberalerna

  Ella Bohlin (KD)

  barn- och äldrelandstingsråd, gruppledare Kristdemokraterna

  Gustav Hemming (C)

  regionplane-, miljö- och skärgårdslandstingsråd, gruppledare Centerpartiet

  Torbjörn Rosdahl (M), Ella Bohlin (KD), Anna Starbrink (L) och Gustav Hemming (C). Foto: Pressbild
  Annons
  Annons
  X

  Nya Karolinska Solna

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Torbjörn Rosdahl (M), Ella Bohlin (KD), Anna Starbrink (L) och Gustav Hemming (C).

  Foto: Pressbild Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X