SvD Perfect Guide
Reportage

Miljardmakarna

Ett misslyckat kemi-experiment lotsade Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh in på den entreprenöriella banan.
Ett misslyckat kemi-experiment lotsade Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh in på den entreprenöriella banan. Foto: Pressbild

Möt Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh – de iranska flyktingarna som blivit Sveriges hetaste entreprenörsduo.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 16 november 2016
Annons

För 30 år sedan flydde Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya från Iran. I dag driver entreprenörsduon företagsgruppen Serendipity, där de byggt upp bolag som idag värderas till cirka 4,5 miljarder kronor. Nyligen släpptes boken om deras osannolika resa.

Det är en härlig känsla att med teknikens hjälp kunna göra livet bättre för människor.

– Vi satt på ett flyg när Saeid korrläste boken, jag kikade på honom i smyg och såg att han både grät och skrattade, säger Ashkan Pouya. Man blir väldigt tagen av boken som är skriven på ett mer skönlitterärt sätt än som en biografi. Jag tror att exempelvis nyanlända invandrare och aspirerande entreprenörer kan bli inspirerade av vår historia.

Innanför dörren på det ljusa Stureplanskontoret är det fullt med ballonger och blombuketter.

– Vi hade releasefest för boken här i går, säger Saeid Esmaeilzadeh, samtidigt som han visar runt i lokalen där en bråkdel av Serendipitys totalt 1 300 anställda arbetar.

Boken har fått titeln ”Miljardmakarna” och handlar om hans och kollegan Ashkan Pouyas resa från Iran via flyktingförläggningarnas Sverige till toppen av den svenska affärsvärlden.

Annons
Annons

Men låt oss ta det från början: deras familjer var förföljda av den iranska regimen och flydde till Europa med slutdestination Sverige. Som barn kom de till Stockholmsförorten Husby respektive Sätra utanför Gävle.

– När jag först kom hit kändes allt upp och ner, det var som en helt ny värld och det tog ett tag att anpassa sig. I Iran är man till exempel cool om man är duktig i skolan, i Sverige var det precis tvärtom, säger Ashkan och skrattar.

Entreprenörsduon har kallats ”hälsosamt kaxiga” och det är tydligt att de drivs av att vara bäst.

– Egentligen hade jag nog kunnat jobba med vad som helst. Jag har alltid varit intresserad av allt möjligt och haft lätt för att snöa in på ett ämne. Redan som liten bestämde jag mig för att bli bäst på något. Jag tror det har varit så för oss båda, säger Saeid och tittar på Ashkan som nickar instämmande.

Det blir tydligt när man tittar närmare på deras bakgrunder. Saeid blev vid 28 års ålder Sveriges yngste docent i kemi. Ashkan valde att studera ekonomi i Uppsala, vid sidan av studierna lyckades han även bli världsmästare i combat ju jutsu.

I dag drivs ett flertal små och stora företag inom gruppen, alla med teknik som gemensam nämnare.

De träffades redan som barn genom det iranska nätverk som vuxit fram i Sverige. Trots att de bodde i olika städer började familjerna umgås intensivt, vilket de gör än i dag. Till slut var det en lyckosam slump, en så kallad serendipitet, som gjorde att duon började arbeta ihop.

Saeid hade precis misslyckats med ett experiment i sitt kemilabb och istället råkat tillverka en ny form av glas. Ett av världens hårdaste glas, skulle det visa det sig. Han frågade Ashkan om de inte skulle göra något av upptäckten. Han hakade på direkt, vilket blev startskottet för deras partnerskap. Detta är förklaringen till varför de döpt sin bolagsgrupp till Serendipity, allt skedde av en lyckosam slump.

Annons
Annons

I dag drivs ett flertal små och stora företag inom gruppen, alla med teknik som gemensam nämnare. Två av de senaste är läkemedelsbolag. Premune, som utvecklar läkemedel för djur, och Xbrane, som förenklar produktionen av vissa läkemedel, vilket gör att de i långa loppet blir billigare för konsumenter att ta del av.

– Det är en härlig känsla att med teknikens hjälp kunna göra livet bättre för människor, säger Saeid.

Vad specifikt är era roller i Serendipity?

– Saeid arbetar främst med tidiga idéer inom gruppen och jag arbetar med växande bolag som kommit en bit på vägen. Bolag vars utmaning är tillväxt och internationell expansion, säger Ashkan.

Saeid flikar in:

– Alla bolagen har ett eget maskineri som rullar på utan att vi behöver göra något. Vi kommer in och gör punktinsatser ibland.

Är ni alltid överens?

– Vi är aldrig överens, säger Ashkan. Först diskuterar vi, sen väljer vi det ena eller det andra alternativet och testar. Vi kompromissar aldrig.

Saeid förklarar att de arbetar efter en struktur som gör att misslyckandena blir små, det ska inte kosta för mycket.

– Vi lägger ner varandras idéer hela tiden, entreprenörskap och motgångar går hand i hand. Det blir till slut vardag att hela tiden gå mot strömmen och försöka övertyga både investerare och anställda om att ens idéer håller. Det viktigaste är att ha mer framgång än motgång.

Har ni drivits av revanschlust?

– För mig har det handlat mycket om det, men också om ett starkt driv att vara bäst. Sedan barnsben har vi fått höra att vi behöver vara extra duktiga. Jag har alltid känt ett visst mått av prestationsångest, säger Saeid.

Ashkan jämför företagandet med att idrotta.

– Du måste klara det både fysiskt och psykiskt vilket gör att du behöver träna hela tiden. Jag tror revanschlystnad är okej som en initial känsla, men vill man bli framgångsrik måste man vara uthållig. Det måste finnas en positiv motivationskraft. Jag har aldrig känt att jag behöver ta revansch på någon.

Har ni samma ledarstil?

– Nej, vi har väldigt olika stil. Men det bästa med en organisation är att du kan låta andra täcka upp för dina svagheter. Saeid är praktisk och jag är teoretiker, därför måste vi ha varandra. Vi hjälper varandra skapa ramar för vår verksamhet, säger Ashkan.

Annons