Miljarder till Gaza kan ges genom Västbanken

På dagens givarkonferens om Gazas återuppbyggnad finns inte Hamas med, trots att rörelsen kontrollerar Gaza. Väst vill kanalisera sitt bistånd via president Mahmoud Abbas i Ramallah. Syrien, värdland för Hamas, befarar att mötet förvandlas till ”välgörenhet”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Behoven att bygga upp Gaza till ett någorlunda fungerande samhälle kommer att kosta många biståndsmiljarder. USA:s utrikesminister Hillary Clinton väntas idag på givarkonferensen i det egyptiska semesterparadiset Sharm el-Sheikh utlova drygt 7 miljarder kronor. För Sveriges tillskott svarar biståndsminister Gunilla Carlsson.

Givarländer i väst vill inte att deras skattemedel ska förstöras genom nya konflikter mellan Hamas och Israel. Clinton liksom EU:s utrikeschef Javier Solana förespråkar att pengarna för återuppbyggnad ska gå via president Mahmoud Abbas myndighet på den ockuperade Västbanken, istället för att skickas direkt till Gaza, där det av EU och USA terroriststämplade Hamas regerar. Det som kan lösa upp knuten är om samtalen om en palestinsk samlingsregering går i lås.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons