Annons

”Miljarder slösas bort i industripolitiken”

Det är dags att ompröva den svenska industripolitiken, menar debattörerna. På bild näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Det är dags att ompröva den svenska industripolitiken, menar debattörerna. På bild näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Staten är en oduglig riskkapitalist. Pengar vräks in i projekt som i bästa fall är meningslösa och i värsta fall skadar marknaden, skriver Christian Ekström, Skattebetalarna, och Jan Jörnmark, författare och docent.

Under strecket
Publicerad

Ända sedan 90-talskrisen har Sverige befunnit sig i en industripolitisk återvändsgränd. Staten har försökt att med konstgjord andning lösa kommunernas ekonomiska problem genom riktade företagsstöd och genom att själv leka riskkapitalist. Men förutom att det inte kan anses vara en offentlig angelägenhet att driva företag, så är staten en oduglig riskkapitalist. Pengar vräks in i projekt som i bästa fall är meningslösa, i värsta fall skadar marknaden och därmed hindrar riktiga företag och fungerande affärsidéer från att växa fram. Det måste få ett slut.

I rapporten ”Den industripolitiska återvändsgränden – en historia om det statliga riskkapitalet” som vi publicerar i dag gör vi en genomgång av näringspolitiken och finner allt från riktade företagsstöd utan effekter till innovationsbyråkratiska komplex och kommunala hållbarhetssatsningar som kostat invånarna miljarder. Stöden har kallats för olika saker beroende på vad som varit på modet. Glesbygdsstöd, industristöd och nu senast statligt riskkapital.

Annons
Annons
Annons