Miljardbyggen lockar utländska företag

Utländska byggföretag kan lockas till Stockholm, där det snart är byggstart för flera stora väg- och järnvägsprojekt. Citybanan, Norra länken och Nynäsvägen drar alla i gång i år eller nästa år. Vägverket varnar för att det kan bli brist på personal med kompetens att bygga tunnlar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Totalt handlar det om entreprenader för omkring 17 miljarder kronor, som ska tecknas i Stockholm under detta och nästa år. Här kan det vara läge för utländska byggföretag att komma in på den svenska marknaden. Vägverket åker under våren runt till flera olika länder på kontinenten och visar upp de aktuella projekten.
I Sverige finns redan det tyska byggbolaget Bilsinger Berger, som bland annat bygger större delen av Malmös Citytunnel för tågtrafik i konsortium med två danska byggföretag.

– Utländska företag borde vara intresserade om de ser att det finns flera stora långsiktiga projekt, säger Hans Rode, regionchef för Vägverket i Stockholm.
Förhoppningen är förstås att kunna pressa priserna genom mer konkurrens. Men det kan också komma att behövas utländsk kompetens, bland annat när det gäller att bygga tunnlar i berg.

Annons
Annons
Annons