Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Miljardärernas första jobb

Två egenskaper som kan göra dig rik: Kreativitet och kaxighet. I alla fall om man ska lära av hur miljardärer började sin karriär.

Foto: AP/REX/SvD Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Foto: AP/REX/SvD

Ingvar Kamprad var en entreprenör redan som liten pojke, i tändsticksbranschen – och Applegrundaren Steve Jobs fick sitt första sommarjobb när han som 12-åring ringde upp vd:n på it-företaget HP. Det finns många vägar till framgång. Läs vidare för att se hur andra miljardärer inledde sina karriärer.

Annons
X
Annons
X

Ikea:s grundare Ingvar Kamprad tog emot priset som Alla tiders entreprenör 2014, efter SvD:s läsare röstat fram honom.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Ingvar Kamprad – sålde fisk och tändstickor

[object Object]
Ikea:s grundare Ingvar Kamprad tog emot priset som Alla tiders entreprenör 2014, efter SvD:s läsare röstat fram honom. Foto: Tomas Oneborg

**Det ska börjas **i tid. Ingvar Kamprads intresse för affärer började redan när han var ung pojk.

Den småländske lantbrukarsonen cyklade runt i bygden för att sälja tändsticksaskar som han hade köpt billigt från Stockholm. Från tändstickor gick han över till att sälja fisk, juldekorationer, frön och senare kulspetspennor och blyertspennor. När han var 17 år startade han företaget IKEA år 1943.

**Ikea-grundaren Ingvar Kamprad **har länge rankats som en av världens tio rikaste. Men sedan 2011 har Forbes räknat ut att Ingvars förmögenhet har minskat efter att pengar har överförts till enheter som faller "utanför hans ekonomiska kontroll".

Detta har slutligen lett till att Ingvar har försvunnit från listan för 2016. Kvar finns dock sönerna Jonas, 49, Mathias, 46, och Peter, 51, med en delad placering på 1 694. Totalt uppgår Ikea-arvingarnas förmögenhet till strax under 26 miljarder kronor.

Annons
X
Annons
X

En av republikanernas kandidater Donald Trump.

Foto: Fernando Salazar Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Donald Trump – samlade tomflaskor

[object Object]
En av republikanernas kandidater Donald Trump. Foto: Fernando Salazar

Den kontroversielle affärsmannen Donald Trump fortsätter att skörda framgångar i primärvalen i USA. Den republikanske kandidaten har ingen politisk bakgrund utan har gjort sig känd som fastighetskung.

I boken "The Art of the Deal" så beskriver Trump att han brukade följa med sin pappa Fred C. Trump, en framgångsrik byggherre, på byggarbetsplatserna för att samla tomflaskor.

"Från det jag kunde gå var jag på byggarbetsplatser tillsammans med min pappa. Jag och Robert fick tiden att gå genom att samla in tomflaskor för att sedan panta dem mot pengar i affären", står det i boken.

Trump växte upp i en välbärgad familj. Fadern lämnade efter sig en förmögenhet värd 400 miljoner dollar när han gick bort 1999.

Donald Trump började tidigt att arbeta i faderns företag i New York. Efter tre år tog han över familjeföretaget och bildade The Trump Organization.

– Jag började i Brooklyn. Min far gav mig ett mindre lån på en miljon dollar (cirka 8,5 miljoner kronor), fortsatte han och poängterade att han var tvungen att betala lånet till fadern med ränta, säger Trump till kanalen NBC.

Annons
X
Annons
X

Michail Prochorov

Foto: Seth Wenig / TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Mikhail Prokhorov – lastade av gods från tåg

[object Object]
Michail Prochorov Foto: Seth Wenig / TT

Michail Prochorov, född 1965 i Moskva, är en rysk miljardär, entreprenör och ägare av det amerikanska basketlaget Brooklyn Nets och god för 8 miljarder enligt Forbes.

Prokhorov ställde dessutom upp i presidentval mot Vladimir Putin 2012, där han fick 8 procent av rösterna.

Hans första jobb var att lasta av gods från tåg. Det gjorde han samtidigt som han utbildade sig och tjänade enligt honom själv helt okej – 40 till 120 ryska rubel per last, beroende på innehållet. Den genomsnittliga månadslönen i Sovjetunionen var vid denna tid cirka 200 rubel.

"När jag ser tillbaka så var det redan här som jag började märka av mina ledarskapskvalitéer", har Prochorov sagt.

Annons
X
Annons
X

Bill Gates har en förmögenhet på 749 miljarder kronor enligt Forbes.

Foto: Michel Euler / TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Bill Gates – underbarn i programmering

[object Object]
Bill Gates har en förmögenhet på 749 miljarder kronor enligt Forbes. Foto: Michel Euler / TT

Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates karriär började som programmerare för ett elnätsbolag. Det skriver The Atlantic.

Bill Gates intresse för programmering började i tidig ålder och redan som 16-åring sågs han som ett underbarn för en viss typ av programmering. När Bonneville Power Administration skulle datorisera kraftnätet sökte efter de bästa programmerarna i landet och den 16-årige Gates dök upp på deras radar, skriver The Atlantic.

”Det var en avgörande erfarenhet för mig eftersom de tagit in sina bästa programmerare för att programmera där. Så jag skrev kod och de här supersmarta personerna gick igenom den och sa vad som var dåligt. Så min programmeringsförmåga ökade ordentligt under året jag var där”, säger Bill Gates.

Annons
X
Annons
X

Oprah Winfrey på Nelson Mandelas begravning.

Foto: Odd Andersen / TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Oprah Winfrey – packade och sålde matvaror

[object Object]
Oprah Winfrey på Nelson Mandelas begravning. Foto: Odd Andersen / TT

TV-profilen och programledaren Oprah Winfrey är på plats fem av USA:s rikaste kvinnor vars byggt sin förmögenhet själv.

Enligt Forbes har hon tillgångar på omkring 3 miljarder.

Winfrey fick en tuff start i livet och växte upp fattigt i Mississippi där hon föddes 1954. Hon fick ett bättre liv när hon flyttade till sin pappa i Nashville. Hennes första jobb som tonåring fick hon på pappans matvaruhandel.

Fyllda 19 fick hon sitt första tv-jobb på en lokalkanal i Nashville. 1978 gjorde hon pratshowdebut i Baltimore med "People are talking".

Annons
X
Annons
X

Steve Jobs avled 2011.

Foto: Paul Sakuma/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

[object Object]
Steve Jobs avled 2011. Foto: Paul Sakuma/TT

Steve Jobs – ringde upp grundaren för HP

Apples grundare Steve Jobs, som gick bort 2011, hade självförtroendet att fixa sitt första jobb genom att ringa upp William "Bill" Hewlett, en av grundarna till IT-bolaget HP.

Enligt mediauppgifter var Steve Jobs bara tolv år när han ville bygga en frekvensräknare, ett instrument för att mäta frekvensen av en signal, men saknade alla delar. Då ska han ha ringt till William "Bill" Hewlett som ska ha gått med på att skicka honom delar och erbjöd även Jobs ett sommarjobb på HP.

I en intervju sar Steve Jobs att VD:n Hewlett var riktigt trevlig. Och att hemligheten till att lära sig mer, eller få chanser, är att ta upp telefonen och ringa.

"Vissa personer vågar aldrig fråga, och det är det som skiljer dem mellan de som drömmer och de som faktiskt vågar göra något", ska Steve ha sagt.

Annons
Annons
Annons
X
Annons
X