Annons

Trump: Kim bad om ursäkt för provskjutningar

Sydkoreas och USA:s pågående militärövning får Nordkorea att se rött.

Senast i natt provsköt Pyongyang robotar ut mot Japanska sjön som svar – och Nordkorea kommer inte att sluta med testerna förrän övningen är slut, uppger Kim Jong-Un för Donald Trump.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

I juli i år höll USA och Sydkorea också en gemensam militärövning, i Pohang i Sydkorea.

Foto: Kim Joon-bum/AP/TT

Reaktionerna på Nordkoreas missiltester de senaste veckorna har varit oväntat modesta, konstaterar Asienkännaren Niklas Swanström, chef för tankesmedjan The Institute for Security and Development Policy. På en tågstation i Sydkoreas huvudstad Seoul tittar resenärerna på ett filmklipp av Nordkoreas missiluppskjutning, 6 augusti 2019.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

På tisdagen testsköt Nordkorea enligt egna uppgifter en missil i västra delen av landet.

Foto: Korean Central News Agency /AP/TT

President Donald Trump och Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un möts i den avmilitariserade zonen på Koreahalvön, 30 juni 2019.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövning Dong Maeng, som betyder allians på koreanska, pågår just nu på Koreahalvön. De båda allierade övar med jämna mellanrum tillsammans, främst försvarsstrategi om Sydkorea skulle angripas från norr men också på att skydda andra allierade i regionen. Övningarna är ofta stora, med majoriteten av soldaterna från Sydkorea men med i vissa fall så många som 60 000 amerikanska militärer på plats.

Nordkorea har alltid fördömt övningarna, som landet betraktar som hot.

Annons
Annons
Annons