Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Andres Lokko: Militärkuppen är nära kattungarna

Ibland är det svårt att skriva.

Ända sedan de obekräftade ryktena om en militärkupp i Eritreas huvudstad Asmara startades på Twitter av BBC:s före detta Afrikakorrespondent Martin Plaut under måndagseftermiddagen blev det omöjligt att koncentrera sig på något annat än hashtaggarna #eritrea och #asmara.

I alla fall för mig.

Annons
X

Medan jag försöker formulera de här raderna så följer jag med höger öga hur Twitter-flödet om eller, i alldeles för få fall, från Eritrea och vad som egentligen händer eller har hänt vid huvudstadens informationsministerium uppdateras med, i genomsnitt, minst sex nya mer eller mindre tillförlitliga inlägg i sekunden.

Och innan jag kan fortsätta skriva måste jag ju bara se vad som sägs. Som precis just nu. Och nu igen.

Så den där skrivron som jag så gärna vill ha infinner sig förstås inte alls. Mellan varje mening är jag tillbaka på Twitter med samma anda i halsen som om pågick det, säg, en VM-finalmatch mellan England och Sverige i fotboll.

Om än givetvis med aningen mer våldsamma och eventuellt världsomvälvande konsekvenser.

Och i och med att den svenske journalisten Dawit Isaak fortfarande sitter fängslad i just Eritrea blir det än mer hjärtskärande och oroligt att följa hur hoppet tänds i familjen Isaaks optimistiska uppdateringar, nävar som knyts framför datorer och telefoner hos alla exil-eritreaner som så intensivt plötsligt vågar börja tro på förändringar och kanske, kanske just frigivelsen av alla de samvetsfångar som hålls inspärrade i denna stenhårda diktatur.

Jämförelsen må svaja rejält men jag känner verkligen igen känslan från den natt då kravallerna i London sommaren 2011 nådde mina hemkvarter och ovissheten och ryktena som florerade på Twitter var min enda direktkontakt med vad som hände utanför min ytterdörr där jag bara hörde enstaka poliser skrika ”Please stay indoors!” i megafoner. I övrigt var det knäpptyst medan jag i realtid blev ”informerad” av Twitter hur ”hundra ungdomar med machetes just nu skövlar Portobello Road”.

När något sådant här sker framstår allting annat nästan helt absurt i sin småskaliga trivialitet. När min vän Johnny från skotska Fife - mellan alla desperata försök att få pålitliga live-uppdateringar inifrån Asmara – i vänliga tweets berättar att man kan lyssna på hans fina nya album under artistnamnet The Pictish Trail någonstans på nätet blir diskrepansen mellan olika världar och omständigheter alldeles monumental. Ingenstans blir den så stark och ögonblickligt uppenbar som på Twitter just en sådan här omskakande nyhetsdag.

Och samtidigt, en liten bit bort på Facebook, har en gammal klasskamrat just lagt upp en nytagen bild av en gullig kattunge.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X