Annons
X
Annons
X

Militärkupp i Niger

Nigers regering har störtats. President Mamadou Tandja har gripits i en militärkupp. Timmarna efter kuppen stängdes landets gränser och all flygtrafik stoppades. Militären utlyste utegångsförbud från skymning till gryning.

Av AFP, Reuters, TT

Under kvällen rapporterades att såväl presidenten som regeringen hölls fångna av kuppmännen. Militären meddelade att författningen upphävts och alla politiska institutioner upplösts.

Presidentens eget garde har, enligt en fransk diplomat på plats, deltagit i kuppen som leddes av majoren Adamou Harouna.

– Vi, säkerhets- och försvarsstyrkorna, har beslutat att ta ansvar för att få slut på den spända politiska situation som ni redan är medvetna om, sade en talesman för militärjuntan i en tv-sändning sent på torsdagskvällen

Annons
X

Två av de tillfångatagna ministrarna hade fått behålla sina mobiltelefoner.

– Vi vill veta vad som hänt. Det är vårt land och ingen vill sätta det i brand, sade en av dem som kontaktades på telefon från huvudstaden Niamey.

– Vi kan inte röra oss fritt, vi kan inte gå ut. De har fört bort Mamadou Tandja.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hela dagen hade huvudstaden Niamey genljudit av explosioner och kraftig skottlossning i vad som redan från början antogs vara en kupp. Vittnen sade att skjutandet främst ägde rum vid presidentpalatset och att flera döda soldater hade förts till bårhus. Rök sågs stiga från presidentpalatset.

  Landets statliga radio Voix du Sahel övergick till att bara spela militärmusik. Det påminner om händelseförloppet vid tidigare kupper i Niger 1974, 1996 och 1999.

  Den 71-årige Mamadou Tandja har suttit vid makten i över ett årtionde. I augusti förra året förlängde han sin mandatperiod genom en omstridd folkomröstning efter att ha upplöst både parlamentet och författningsdomstolen. Sedan dess har Niger varit diplomatiskt isolerat från omvärlden.

  Niger är en av de primära urankällorna för den statskontrollerade franska atomenergikoncernen Areva, som också uppges vara det fattiga Nigers största privata arbetsgivare.

  Niamey TT-Reuters-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X