Militärens makt mindre när Chile får ny grundlag

Efter 14 år av fruktlösa försök har Chiles politiker nu enats om att ändra i sin odemokratiska grundlag, som är ett arv från Augusto Pinochets diktatur. Därmed minskar militärens makt i Chile.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Chile talar man om ett ”historiskt avtal” mellan högeroppositionen och den koalition av mitten- och vänsterpartier, La Concertación, som lett Chile sedan militärdiktaturen tog slut 1990.
Natten mot torsdagen beslöt den chilenska senaten, med 45 röster mot noll, att avskaffa systemet med handplockade senatorer, utnämnda på livstid. På dessa tio platser sitter tidigare höga militärer, HD-domare och ex-ministrar, som gett högern en oproportionerligt stor makt i parlamentet. I framtiden, från mars 2006, ska alla senatorer tillsättas i direkta val.
Senaten (överhuset) beslöt också att presidenten ska kunna avsätta cheferna för de fyra försvarsgrenarna. I dag måste detta beslutas i Nationella säkerhetsrådet, där de fyra militärtopparna själva sitter med.
När det gäller antalet senatorer och mandat i varje region flyttas detta över till vallagen. Då blir det lättare att ändra reglerna om en politisk majoritet vill det. En annan nyhet, som berör chilenare i Sverige, är att det ska bli lättare för
exilchilenares barn, födda utomlands, att bli chilensk medborgare.
På tisdag ska senaten ta ställning till om presidenten ska sitta i fyra år i stället för som nu i sex år. Då väntas senaten också besluta att minska militärens inflytande på vilka domare som ska sitta i Författningsdomstolen.
Grundlagspaketet går sedan till parlamentets underhus, där ändringarna väntas gå igenom utan problem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons