Annons
X
Annons
X

Militären förvånad över motståndet

Militären har fortfarande inte kontroll över situationen i Bombay. En eller flera av attentatsmännen har förskansat sig på hotell Taj Mahal och flera granater har skjutits mot byggnaden i ett försök att få dem att ge upp. Den indiska militären uppges nu vara överraskade över det motstånd de möter i hotellet.

Indisk polis och helikopter stormar lyxhotellet Taj Mahal i Bombay.
Indisk polis och helikopter stormar lyxhotellet Taj Mahal i Bombay. Foto: AP

Läs mer om terrordåden i Bombay

Läs även

Samtidigt som dödssiffran i Indien stiger – enligt de senaste uppgifterna har upp till 155 personer dött och 327 skadats – har den indiska militären fortfarande inte full kontroll över situationen på hotell Taj Majal.

Hela dagen har skott och explosioner hörts och trots att flera granater har skjutits mot lyxhotellet finns det fortfarande minst en terrorist som inte gett upp. Det är dock oklart om det också finns gisslan kvar på hotellet.

Attackerna mot de båda hotellen Taj Mahal och Oberoi verkar ha varit noggrant planerade. Stora mängder vapen har hittats och militära befälhavare säger i indiska medier att de är förvånad över det motstånd de har mött.

Annons
X

– Terroristerna har varit välinformerade över planlösningen både på Taj Mahal och Oberoi Trident. Det står helt klart att de här personer har undersökt hotellen innan attackerna i onsdagskväll, säger en befälhavare till den indiska tidningen Times of India.

Enligt tidningen tog sig terroristerna i ett tidigt skede till hotellets övervakningsrum, varifrån de hade full kontroll över vad som hände i och utanför hotellet. När specialstyrkor närmade sig rummet ska flera granater ha kastats mot militären, som tvingades backa.

Dessutom ska terroristerna utan problem ha rört sig mellan olika delar av hotellet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppgifter finns också att en av terroristerna checkade in på hotellet redan några dagar innan attentatet och att det i hans rum fanns mängder med automatkarbiner och granater.

  De marinkårssoldater som deltagit i stormningen av hotellet berättar om fasansfulla bilder och upplevelser. En soldat berättar hur han sett ett 50-tal döda kroppar, varav 15 i ett rum.

  – Det låg kroppar här och där. Det var blod överallt och för att skona de civila tvingades vi vara försiktiga, berättade befälet vid en presskonferens.

  Enligt befälet visade attentatsmännen inte någon nåd.

  – Det var den sortens människor som inte känner några samvetskval. De sköt oavsett vem som hamnade framför dem.

  I ett försök kontrollera situationen sköt militären tidigare idag granater mot hotellet. Granatelden besvarades, vilket tvingade journalister som fanns på plats utanför hotell Taj Mahal att snabbt ta skydd. Två personer som stod vid medieuppbådet fördes iväg i ambulans, berättar SvD:s utsända.

  – En man fördes iväg i ambulans med blod på ryggen och så har en kvinnlig journalist fått splitterskador i ena benet. Ingen av dem verkade väldigt allvarligt skadad, berättar Karin Lundbäck som står utanför hotell Taj Mahal.

  Mer än 36 timmar har gått sedan attentatsmännen, beväpnade med granater och automatvapen, slog till mot ett 10-tal platser populära bland turister och Indiens välbärgade elit. Totalt har minst 150 dödats och siffran över skadade har stigit till 370, uppger AP.

  Flera togs som gisslan på två lyxhotell, Oberoi och Taj Mahal, samt på ett judiskt institut.

  Vid det judiska institutet har indiska specialstyrkor försökt frita minst sex israeler som hölls som gisslan. Vid 14-tiden kom beskedet att dramat var över och kommandosoldaterna sågs lämna platsen, rapporterar Reuters. Slutet var dock långt ifrån lyckligt.

  – Fem döda gisslan har hittats. De är av israelisk nationalitet, sade en diplomat vid Israels ambassad i New Dehli till AFP.

  Enligt uppgifter till nyhetsbyrån PTI dödade terroristerna gisslan när militären gick in i byggnaden.

  – Vi hade intagit andra våningen när en granat avfyrandes uppifrån. Terroristerna dödade tre i gisslan, sade J.K Dutt, chef för Indiens säkerhetsstyrka.

  När kommandosoldaterna förflyttade sig uppför trappan, dödade terroristerna ytterligare två ur gisslan som befann sig på fjärde våningen.

  Även gisslandramat på hotell Oberoi är över, sedan byggnaden stormats av polis och militär. Två attentatsmän, som var de sista i byggnaden, sköt ihjäl och 93 gäster kunde lämna hotellet med sitt bagage.

  Mahaj från den irakiska staden Basra var en av de räddade. Han var i Bombay på affärsresa och befann sig på fjärde våningen när hotellet belägrades.

  – Jag kan inte tro vad jag har sett de senaste 36 timmarna. Jag har sett lik, blod överallt och hörde bara skottlossning.

  Hittills har 24 döda hittats inne i hotellet Oberoi, uppger Bombays polischef enligt AFP.

  Mycket är fortfarande inte känt om gruppen som tagit på sig ansvar för dådet. De kallar sig Deccan Mujahedin, men namnet är i princip okänt och flera bedömare misstänker att det är ett täcknamn för en äldre, mer rutinerad rörelse.

  Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppet genomförts av grupper med baser i Indiens grannländer – en formulering som brukar antyda pakistansk inblandning. Utrikesminister Pranab Mukherjee sade att grupper just i Pakistan var ansvariga för attackerna.

  Nio misstänkta attentatsmän har gripits, tre av dem uppges ha sagt i förhör att de är medlemmar i den pakistanska grupper Lashkar-e-Toiba som bland annat stridit mot den indiska överheten i Kashmir. Uppgifterna går dock isär. Nio av attentatsmännen har dödats och en gripits, sade delstaten Maharashtras biträdande regeringschef R R Patil. Den gripne är enligt ministern pakistanier.

  Lashkar-e-Toiba förnekar dock, liksom Pakistan, att man ligger bakom attentaten.

  Chefen för Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI, generallöjtnant Ahmed Shuja Pasha, reser inom kort till Indien för att bistå i utredningen av terrorattackerna i Bombay, meddelade den pakistanska regeringen på fredagen.

  Beskedet lämnades i Islamabad av premiärminister Yousuf Raza Gilanis talesman Zahir Bashir.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Indisk polis och helikopter stormar lyxhotellet Taj Mahal i Bombay.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X