Sudan: Fyra demonstranter ihjälskjutna

I sudanesiska huvudstaden Khartum demonstrerade tusentals mot måndagens dödsskjutningar. I närliggande Omdurman sköts fyra personer ihjäl under en parallell demonstration.
I sudanesiska huvudstaden Khartum demonstrerade tusentals mot måndagens dödsskjutningar. I närliggande Omdurman sköts fyra personer ihjäl under en parallell demonstration. Foto: AP/TT

Fyra personer sköts på torsdagen till döds i samband med en demonstration i sudanesiska Omdurman, tvillingstad till huvudstaden Khartum, uppger en läkarorganisation knuten till proteströrelsen.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad
Annons

Demonstrationen var en av flera som sammankallats runt om i landet för att fördöma händelserna i måndags då minst sex personer, varav flera gymnasieelever, sköts ihjäl under en protest i staden El-Obeid. Något som resulterade i att demokratirörelsen ställde in planerade samtal med den styrande militärjuntan.

I egyptiska tv-kanalen Al-Ghad lägger en högt uppsatt general skulden för skotten i El-Obeid på RSF-milisen. Den ökända gruppen är knuten till militärjuntan och anklagas även för att ha legat bakom massakern i Khartum den 3 juni, då 60–100 personer dödades när säkerhetsstyrkor upplöste en fredlig sittdemonstration. Uppgifterna om vem som låg bakom attacken är dock motstridiga då ett tidigare uttalande från militären inte specifikt pekade ut RSF-styrkan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons