Annons

Många i kläm när Danmark stängs

Den plötsliga stängningen av Danmarks gränser överraskar många. Den som försöker ta sig över Öresundsbron vinkas åt sidan på den konstgjorda ön Pepparholm.

För svenskar är det stopp – även för dem som bara vill till Kastrups flygplats. Undantag görs för jobbpendlare.

Under strecket
Cecilia Klintö / TT
Publicerad

Dansk polis kontrollerar alla resenärer på Öresundsbron. Svenskar släpps bara i undantagsfall igenom, till exempel pendlare och journalister.

Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med klockan tolv på lördagen stängde Danmark gränserna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nadja Petersen tar Öresundtåget vid Hyllie station. Hon bor själv i Köpenhamn men har sin pojkvän i Malmö och nu vet hon inte hur ofta de kommer att kunna ses.

Foto: Johan Nilsson/TT

Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på Kastrup och Johnnie Müller säkerhetschef på Kastrups flygplats vid en presskonferens på lördagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Birgit Abild från Jylland väntar med två danska pappersflaggor i knät. Snart kommer hennes son och hans flickvän att landa. De har hörsammat myndigheternas råd att komma hem.

Foto: Johan Nilsson/TT

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Damaris Berger tar Öresundtåget vid Hyllie station för att garanterat kunna ta sig hem till Schweiz.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Svenskar som har biljetter till flygresor från Kastrup kommer inte att släppas in i Danmark, men hemvändande svenskar som landar på Kastrup kommer att få möjlighet att återvända, säger Rasmus Skovsgaard, chef för polisen på flygplatsen, till TT.

Det är en speciell stämning på flygplatsen under lördagen. I högtalarna uppmanas alla att hålla avstånd och tänka på handhygienen.

Annons
Annons
Annons