Annons
X
Annons
X

Militär kan kallas in vid terrorangrepp

En ny tolkning av lagen gör det möjligt för polisen att be militära styrkor om hjälp vid terrorangrepp. Det skulle kunna innebära skydd av religiösa byggnader, underrättelse, it eller stridande på gator, uppger Ekot.

Foto: TT

Undantagslagstiftningen har funnits sedan 2006, men året efter beslutade den dåvarande rikspolischefen Stefan Strömberg att begränsa det militära stödet till luft- och sjöstrider.

Men en ny tolkning av lagen gör nu att polisen från och med den 1 februari kan kalla in militären.

– Terrorismens utveckling har tagit en enorm utveckling sedan 2006. Vad vi gör är att ge gamla beslut nytt stöd och fullföljer vad vi lovade regeringen redan i höstas, säger Håkan Wall, chef för ordningspolisen vid Nationella operativa avdelningen, tidigare Rikskriminalpolisen, till SvD.

Annons
X

Inrikesminister Anders Ygeman (S) understryker att det handlar om situationer när polisen själv inte har nog resurser.

– Man skulle kunna tänka sig en terrorattack mot ett eller flera kärnkraftverk där polisen saknar resurser att skydda de andra kärnkraftverken, säger han till Ekot.

I nytolkningen av lagstiftningen får försvarsmakten polismans befogenhet. Det vill säga att i vissa fall skyldighet att använda våld och tvång.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samarbetet är ännu i sin linda. Polis och militär kommer att öva tillsammans. Militär ska genomgå en utbildning som ska ta två veckor. De ska lära sig vad som lagligt styr polisens agerande på gatorna.

  Vid akuta lägen, som innebär fara för liv eller omfattande förstörelse, behöver inte Polismyndigheten be regeringen om lov för att inkalla en insats.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X