Annons

Militär attack måste följas av en politisk plan

En militär attack mot Syrien ”för att omvärlden måste” och utan en strategisk plan för hur ”dagen efter” skall hanteras, riskerar att göra en allvarlig situation värre. Det skriver terrorexperten Magnus Norell.

Publicerad

Debatten om en eventuell militär aktion mot den syriska regimen har de senaste dagarna glidit över mer och mer till en fråga om när, inte om. Det är inte längre frågan om huruvida en attack med kemiska vapen ägt rum eller inte (vilket är vad FN-inspektörernas mandat handlar om). Även den syriska regimen erkänner detta, men beskyller oppositionen för attacken.

Militär respons på detta övergrepp blir därmed alltmer troligt, trots att engelska parlamentet röstade emot en militär attack på torsdagen. Allt talar också för att det var den syriska regimen som stod bakom attacken; vapnen som använts, tidpunkt, avfyrningspositioner samt det faktum att regimen använt kemiska vapen tidigare (fast i mindre skala) talar för detta. Att gasa icke-kombattanter med kemvapen (som är illegala) är också att passera en moralisk gräns som knappast kan negligeras. Att inte alls agera vore därför att ge både Assad och andra aktörer en signal om att inte ens ett sådant flagrant brott behöver innebära någon efterräkning.

Annons
Annons
Annons