Mild mat från Vietnam – med kryddiga såser till

Under strecket
Publicerad
Annons

I Vietnam äter man inte bara en utan flera rätter vid varje måltid. Man har alla rätterna på bordet samtidigt och man plockar och äter i den ordning man känner för. Det gör måltiden till en njutning inte bara för mage och gom utan gör också att den får en social dimension. När man sträcker sig efter skålar och fat blir maten ett naturligt diskussionsämne, för mat är viktigt i Vietnam. Man äter medan man arbetar eller när man får tid. En skål med pho, den utsökta nudelsoppan eller en baguette fylld med grönsaker slinker enkelt ner.
Maten är förhållandevis mild. Man använder mycket grönsaker, färska örter som mynta, thaibasilika och koriander. Pikanta smaker som citrongräs, vitlök och jordnötter är rikligt förekommande. Dessutom serveras nästan alltid en eller flera kryddiga dippsåser till maten. Smaksättningen kan i vissa fall vara ganska söt men den är oftast väl balanserad och bryter bra mot de hetare dippsåserna.

Ungefär 70 procent av Vietnams befolkning får sin utkomst av jordbruk. Den vanligaste
grödan är ris och det märks på matbord och restauranger. Det ingår nästan alltid ris, risnudlar eller rispapper till maten. Detta bidrar till att det vietnamesiska köket känns lätt och fräscht.
Bruket att rulla in maten i rispapper eller salladsblad tillsammans med färska örter är typiskt vietnamesiskt. Annars har detta kök, som de flesta andra tagit influenser utifrån. Metoden att woka maten är något man lärt av kineserna precis som bruket av ätpinnar som man är ensam om i Sydostasien. Potatisen, som används som vilken rotfrukt som helst i en del soppor och grytor, har kommit från Indien. Att Vietnam var en fransk koloni i nästan hundra år märks framför allt på det goda brödet men också på bruket av sparris, jordgubbar, tomater och svartpeppar.
Här ett smakprov på några typiska vietnamesiska rätter. Vårrullar får man överallt i olika utformning. Friterade eller bara rullade i rispapper. Sådana man rullar själv vid bordet och fyller med det man vill ha, alla smakar utsökt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons