Annons

Så förklarar Tegnell de höga dödstalen

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Simon Rehnström

Den milda influensasäsongen 2019 ligger bakom Sveriges höga dödstal i covid-19. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Under strecket
SvD
Publicerad

Statsepidemiologen konstaterar att många av de sköra och sjuka, som är de första att avlida under en vanlig influensa, klarade sig och i stället dog när de drabbades av covid-19.

– En ny rapport visar att det finns en stark koppling mellan en låg överdödlighet i influensa och hög överdödlighet i covid-19. Och vice versa, säger Anders Tegnell.

Statistik från den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) visar att influensan slog hårdare i till exempel Norge och Finland månaderna innan coronaviruset nådde Norden.

Enligt Tegnell hade Sverige, Storbritannien, Belgien och Nederländerna haft flera år av ganska låg överdödlighet i influensa. Det gör att antalet människor som riskerar att avlida när ett kraftfullt virus sedan väl sprids är fler.

– Dör många i influensa på vintern så dör färre i värmeböljor nästa sommar. I det här fallet var det covid-19 som fick många att avlida, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons