Peter Alestig:Mikroskopiska partiklar gör viruset dödligare

Peter Alestig
En illustration av coronaviruset.
En illustration av coronaviruset. Foto: TT

De första tecknen syntes redan i Italien: luftföroreningar gör coronaviruset farligare. Nu bekräftas den oroande trenden från en stor studie i USA. Tusentals liv hade kunnat räddas om luftföroreningarna bara var marginellt lägre, enligt forskarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan för två veckor sedan skrev den italienska kemiprofessorn Ugo Bardi en text i den italienska tidningen Il Fatto Quotidiano om något som några italienska forskare upptäckt: det verkade finnas en tydlig koppling mellan luftföroreningar och spridningen av coronaviruset i landet. Det område som drabbats allra värst av pandemin var Poslätten i norra Italien, ett område inträngt mellan två bergskedjor, Appeninerna och Alperna – och ett av Europas mest förorenade områden. Föroreningarna hänger ofta som en konstant smogdimma i luften över regionen, samma dimma som nu till stor del har försvunnit som en följd av nedstängningen av Italien.

Smogen består till stor del av mikroskopiska partiklar som kallas PM 2,5. De är mindre än 2,5 mikrometer i diameter – eller ungefär 3 procent av ett mänskligt hårstrå, betydligt mindre än pollen eller mögel. Och de uppstår framför allt vid förbränning av fossila bränslen, bland annat i bilar eller kraftverk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons