Mikroberna härskade över planeten i tre miljarder år före människorna

Under strecket
Publicerad
Annons

Högre flercelliga organismer är en relativt sen företeelse på jorden. I ungefär tre miljarder år var mikroberna ensamma herrar på täppan.
Fossila fynd visar att det fanns bakterier för 3 500 miljoner år sedan. Livet måste vara åtminstone något äldre än så. Andra, mer omdiskuterade bakteriespår, tyder på att det kanske fanns liv redan 350 miljoner år tidigare. Vid den tiden var jorden utsatt för ett häftigt bombardemang av meteoriter och kometer. Den vulkaniska aktiviteten var också mycket stor. I atmosfären fanns då inget syre, och därmed inget ozon som skyddade tidiga livsformer på jordytan mot farlig ultraviolett strålning.

Det är dessa förhållanden som gör att allt fler forskare tror att de första levande organismerna inte uppstod på den oroliga och farliga jordytan, utan nere i underjorden eller vid varma vulkaniska källor på havsbottnen.
Liv finns i dag överallt på jorden, även i extrema miljöer som man fram till för några decennier sedan trodde var livlösa. Mikrober frodas i mer än hundra grader heta källor, i frusna inlandsisar, i molnen, flera kilometer nere berggrunden och under havsbottnarna, i saltlösningar med mer än tio procents salthalt, i oerhört basiska förhållanden och i så sura lösningar att de närmar sig ren svavelsyra. En grundförutsättning är dock att det finns vatten i flytande form.
Karsten Pedersen tror att livet uppstod i en ganska "normal" miljö, som dock var mycket varm, minst 70 grader. Om man följer livets utvecklingsträd tillbaka mot roten finner man många mikrober som trivs vid höga temperaturer, lagom salthalt och som klarar sig bra på oorganiska energikällor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons