Mikael Odenberg: Fredspris som hotar säkerheten

I dag mottar International Campaign to Abolish Nuclear Weaponspriset Nobels fredspris. Priset och de förhandlingar om ett kärnvapenförbud som diskuteras i FN är djupt problematiska. Med utrikesminister Margot Wallström som påskyndare har Sverige slagit in på en farlig väg, skriver Mikael Odenberg, Styresman i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och fd försvarsminister.

Under strecket
Publicerad

Beatrice Fihn i International Campaign to Abolish Nuclear Weapons utanför Stortinget i Oslo.

Foto: David Keyton/TT
Annons

Så var det åter dags att dela ut de prestigefyllda Nobelprisen i Stockholm och Oslo. Fredspriset är mer politiskt än de vetenskapliga, svenska priserna och ska enligt Alfred Nobels testamente delas ut till den ”som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

Genom åren har den norska Nobelkommittén valt en allt bredare tolkning av fredsbegreppet och belönat miljöarbete, opinionsbildning och mikrolån till fattiga. Och framför allt synes priset allt oftare ges för goda, ideella intentioner än för något som pristagaren faktiskt uträttat.

Annons
Annons
Annons