Mikael Mölstad chattade om höstens viner

Vilket vin passar till helgens goda gryta? Vilket ekologiska vin är det bästa? SvD:s vinskribent Mikael Mölstad svarade på frågor om höstens bästa viner. Läs hela chatten här.

Under strecket
Publicerad
Uppradade flaskor med rödvin på Systembolaget.

Uppradade flaskor med rödvin på Systembolaget.

Foto: LEIF R JANSSON/TT
Annons
Uppradade flaskor med rödvin på Systembolaget.

Uppradade flaskor med rödvin på Systembolaget.

Foto: LEIF R JANSSON/TT
Uppradade flaskor med rödvin på Systembolaget. Foto: LEIF R JANSSON/TT

13:00 SvD:
Hej och välkomna till vinchatten med SvD:s Mikael Mölstad. Här har du möjlighet att ställa dina frågor om vin. Du kan också diskutera nyordningen på Systembolaget angående dagens krönika.

13:01 Olle:
Jag dricker mest vin på fester. Finns det nåt speciellt vin/ nån speciell druva som orsakar värre baksmällor än andra?
Mikael Mölstad:
Nej, det gör det inte. Baksmälla får man av att alkoholen torkar ut kroppen. Men generellt är det bättre att dricka vita viner – och mycket vatten. Men om du talar om huvudvärk av vin – i värsta fall migrän – handlar det om histaminer i röda viner. Och de finns oftare i billigare viner än anda. Du får prova dig fram.

13:01 Elsa:
Vilket är ditt favvovin till kött?
Mikael Mölstad:
Helst en bra bourgogne.

Annons
Annons

13:02 Gertrud:
Tar gärna ett tips på ett bra vin runt hundralappen till en hängmörad entrecote med rödvinssås och ugnspotatis.
Mikael Mölstad:
Detta är bra: Parallèle 45 Côtes du Rhône (nr 22800) för 99 kr Smaklig spis!

13:04 AnnaS:
Har fastnat för Monti Garbi. Hur ser din topp 3-lista över ripassoviner ut just nu?
Mikael Mölstad:
Jag skulle säga dessa tre: Campolieto, Masi Campofiorin (är ripasso, men kallas inte det) Monte Garbi.

13:05 Felicia:
Jag ska äta bakpotatis med skagen ikväll. Ett vitt vin att pigga upp anrättningen med? Brukar hålla mig runt en hundring när jag köper vin.
Mikael Mölstad:
Jag tror en Hugel Gentil (nr 2108) för 104 kr skulle pigga upp.

13:08 Olof:
Vad dricker man till fågel?
Mikael Mölstad:
Ja, du Olof, det beror på: Typ av fågel och tillagning. Jag skulle säga en grillad kyckling med rofrukter: en bra lite fet Chardonnay eller Chenin Blanc. En viltfågel med gräddig sås: ett rödvin med bra syra – typ en bourgogne.

13:10 Carl:
Finns det något ”supervin” som passar till allt - att dricka solo, att dricka till tung mat, att dricka till lätt mat?
Mikael Mölstad:
Nej några sådan superviner finns inte – men om du ska ha ett vin som passar till mycket tänk bort ekfat och tanniner. En riesling med syra och lite sötma kan passa till det mesta – det lyfter åtminstone delar av smaken. Annars finns en dryck som aldrig är fel till något: champagne!

13:12 Tom:
Grundregel för vilka viner som vinner på dekantering?
Mikael Mölstad:
Alla viner vinner på att dekanteras = luftas. Undantaget är riktigt gamla bourgogneviner. Annars handlar det om hur mycket fällning det är i vinet.

Annons
Annons

13:14 Carl:
Jag är mycket förtjust i Langhe Nebbiolo. Köpte igår en flaska märkt ”Ebbio” högst upp på etiketten, vad betyder detta? Jag undrar dessutom om det finns något liknande vin du kan rekommendera?
Mikael Mölstad:
Känner inte till detta. Annars finns det en stor och bra producent som gör olika viner från Piemonte: Fontanafredda. De är pålitliga.

13:16 Joachim:
Har Systembolaget koll på om deras Brunello är äkta eller finns risken att man köper en fake även här map scandalen med falska flaskor nyligen
Mikael Mölstad:
Du tänker på fuskvinerna därifrån som var en nyhet förra veckan. Nej, du kan lita på att vi inte har dessa viner i Sverige. Systembolaget har bra koll.

13:19 Anders:
Brukar tillaga köttgrytor under hösten. Vilket/vilka viner kan du rekommendera? tack på förhand
Mikael Mölstad:
Mitt tips är alltid: ju mer lök, svamp och buljong du har (maxat med umami) desto kraftigare viner kan du ha. En tuff shiraz från norra Rhône eller ännu bättre en bra röd kraftig bordeaux typ Ch Plince. Annars är det kul att variera med ett rödvin med syra som t ex bourgogne.

13:21 Oskar:
Svampsäsongen har ju inletts och det medför för mig ett dilemma gällande lättare rött vin (ex röd bourgogne) eller fylligare vitt (ex pinot gris). Föredrar du helst rött eller vitt till svamp?
Mikael Mölstad:
Helst vitt vin – gärna riesling. Varierar med lättare rödviner - utan massa ekfat. Pinot Noir från Nya Zeeland t ex.

13:24 Petra:
Önskar tips på prisvärda amaroneviner till höstens vilträtter?
Mikael Mölstad:
Amarone får inte vara för billligt. En nedre gräns tycker jag är strax under 200 kr. Där finns Capitel de'Roari Amarone (nr 12366). De som är dyrare än detta är bra.

Annons
Annons

13:25 Tom:
Jag har hört att ett vin kan inte smaka mer än 500 kr (resten är affektion m.m) Stämmer det att kvaliteten generellt sett ökar upp t o m 500 kr?
Mikael Mölstad:
Ungefär så. Det går inte att göra ett vin mycket dyrare i tillverkningskostnad än 300-400 kr.

13:27 Tom:
En bra röd Bourgogne mellan 200-300 kr?
Mikael Mölstad:
Där finns en hel del. Jag skulle titta efter producenten Louis Jadot. Det finns flera i den prisklassen – varav några på tillfälligt besök på Systembolaget.

13:29 Svempa:
Hej, har fallit för Ripasso, som billigt alternativ till Amarone. Finns ”ripasso-viner” från andra distrik än Valpolicella?
Mikael Mölstad:
Nej. Ripasso får bara göras i Valpolicella. Och det ska göras med hjälp av rester från Amaroneproduktionen. Utanför området får metoden heta Appassimento – men där finns inga direkta lagar hur det ska göra mer än att en del av druvorna måste vara torkade

13:30 Tom:
Varför upplyser inte Systembolaget om vinerna är: mogna/kan lagras/bör lagras?
Mikael Mölstad:
Jag tror inte de vill ta det ansvaret. Hur ska det bli om du kommer tillbaka efter några år och säger att de hade fel? Mycket beror ju på HUR det lagras.

13:32 Andreas:
Hej, har du något vindistrikt i södra Europa du gärna skulle vilja lyfta fram som inte är något av de klassiska, kanske något som är underprissatt ännu i förhållande till kvalitet på vin?
Mikael Mölstad:
Hmm. Bierzo i Spanien är ett. Sedan finns bra viner från t ex Jumilla. Det finns en del klassiska viner från Apulien som är mkt prisvärda. Grekiska viner av hög kvalitet är relativt billiga.

Annons
Annons

13:34 Sune:
Nya franska viner?
Mikael Mölstad:
Det nya i Frankrike är faktiskt det gamla. Gamla klassiska områden får renässans: Loire t ex. Det är trendigt med sina Cabernet Franc och Chenin Blanc. Ett annat är Beaujolais. Det kommer starkt och glöm deras Noveau.

13:41 Tobias:
Jag gillar röda viner som Gnarly Head och Allegrini. Finns det liknande, kanske dyrare, röda viner som du kan rekommendera?
Mikael Mölstad:
Hej Jan, kan tänka mig: Barone Ricasoli, Marchesi Mazzei, Fonterutoli, Le Volte i Italien och i USA Fetzer och Ravenswood med flera som Ridge.

13:43 Anders:
Hur tycker du att en ripasso eller appassimento fungerar till helstekt oxfilé med tryffelsmör?
Mikael Mölstad:
Sådär. Jag hade hellre valt ett torrare och dyrare vin som t ex en bordeaux. Men det är du som bestämmer vad som är gott. Vi har alla våra egna smaklökar att ta hand om.

13:47 Sven:
Vindruvan är ju den mest kontaminerade frukten på marknaden. Hur mycket växtgift mm finns det i vin och hur stor mängd sulfit är det i en flaska/dunk?
Mikael Mölstad:
Ja, det påståendet får står för dig. Men jag vet att det används mycket mer bekämpningsmedel till matdruvor. Generellt sett är inte vindruvor kontaminerade – men allt handlar ju om gränsvärden. Idag kan man mäta så små mängder att bara en vindpust från grannen kan synas i instrumenten. Mängden svavel i vinerna varierar beroende på förpackning. Men generellt minskar alla på svavlet – men att ta bort går inte då oxiderar vinet alldeles för lätt. Till och med naturviner måste ha lite svavel - och det är ju också en helt naturlig produkt. Inget vin är utan svavel – det kommer från naturen också.

Annons
Annons

13:50 Tom:
Har snöat in på Barbaresco, som jag tycker i mångt och mycket liknar vissa Bourgogneviner. Finns det andra liknande vintyper?
Mikael Mölstad:
Jag gillar också Barbaresco. Och som sagt pinot noirviner är liknande. Jag skulle prova mer gamay – det vill säga viner från Beaujolais. De börjar resa sig från det dåliga ryktet som Beaujolais Noveau skapade. Jag tror på dem.

13:52 Tom:
Lite vin blir över, hur förvara i kylen? Tryck dit korken eller vacuumvinpump?
Mikael Mölstad:
Inte vacuumpump. Tryck i korken och ställ in meddetsamma. Det klara sig upp till en vecka om du ställer i den kyligaste delen. Jag sätter i gamla protvinskorkar. Värm sedan vinet i mikron! Sju sekunder per glas på full effekt.

13:54 David:
Tycker ni att det finns prisvärda ekologiska viner i Systembolagets sortiment? Jag har t.ex. prövat Valle Reale, och tyckt om det.
Mikael Mölstad:
Det blir fler och fler. När du säger prisvärd är ju det en fråga om vilken plånbok man har. Ett ekologiskt vin har ju inget direkt med kvaliteten på vinet att göra. Men ta de vita argentinska som bra exempel – och ett rödvin som alltid platsar är Mas Louise.

13:59 Peter:
Köpte en låda Château de Dracy, Bourgogne Pinot Noir för ca 90 kr flaskan och enligt en vinapp bör de kosta ca 190 kr per flaska, kan det stämma?
Mikael Mölstad:
Hej, det låter billigt. Det är bara att gratulera. Kolla just och Albert Bichot Chateau de Dracy kostar i snitt 141 kronor för den senaste årgången. Och det låter billigt det också – men då tillkommer svenska alkoholskatter...

14:01 SvD:
Då avslutar vi veckans vinchatt. Tack Mikael och tack för alla frågor. Nästa fredag svarar SvD:s ölexpert Thomas Berglund på era frågor.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons