X
Annons
X

Migrationsverkets nya chefvet vad det innebär att fly

Janna Valik kom till Sverige som flykting när hon var tretton år. Under hela sin uppväxt pendlade hon mellan tjeckisk och svensk identitet, innan hon lärde sig att vara både och. I mars i år utsågs hon till generaldirektör för Migrationsverket.

Natten till torsdagen den elfte november 1968. En familj med två flickor fem och 13 år gamla, stiger av Köpenhamnsfärjan i Malmö hamn. Det är tomt och ödsligt. Pappan går fram till en ensam städare som sopar ihop några kartonger. "Vi söker asyl. Kan Ni vara vänlig och ringa polisen åt oss"
Tegelängsgatan 19 A i Norrköping april 2004. En mörk kvinna möter oss i en ljus korridor. Hon har intensiva, skarpa och varma ögon, ler, säger välkommen, vi sätter oss vid ett stort bord i hennes rum. Det är 36 år sedan Janna Valik kom som flykting från Tjeckoslovakien till Sverige. Den första mars utsågs hon till generaldirektör för Migrationsverket. Resan från flyktingförläggningen i Tyringe till chefsstolen i Norrköping har varit lång. Karriären blev rak och tydlig men den inre resan har varit mycket krokig och ganska svår. Hon tar en slurk örtte och berättar:

– Vi kom alltså en torsdag. Jag började skolan på måndagen, i en vanlig svensk klass. Det var fruktansvärt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X