Annons
X
Annons
X

”Migrationsverket tog hela armen”

Över 900 asylsökande huserar i Östra Göinge just nu. Dessutom har kommunen tagit emot 371 personer på permanent basis de senaste två åren. Det är mer än vad en liten kommun mäktar med på kort tid, menar styrande kommunalrådet Patric Åberg. Han pekar ut Migrationsverket, en entreprenör och sina egna partibröder som ansvariga för den ansträngda situationen. 

Läraren Ingela Nilsson arbetar på Mölleskolan i Sibbhult och undervisar Ahmad och Sedra från Syrien. De får här besök av kommunalråd Patric Åberg (M).
Läraren Ingela Nilsson arbetar på Mölleskolan i Sibbhult och undervisar Ahmad och Sedra från Syrien. De får här besök av kommunalråd Patric Åberg (M). Foto: TOMAS ONEBORG

Tunga våta snöflingor faller över Broby, centralort i den lilla kommunen Östra Göinge, med drygt 13 800 invånare, i nordöstra Skåne. Det är i det närmaste folktomt, förutom grupper av personer som rör sig mellan det sekelgamla sanatoriet i utkanten av tätorten och en liten livsmedelsaffär, Geddo Market, nära centrum. Det är asylsökande som försöker slå ihjäl lite tid och samtidigt handla varor från Mellanöstern, i den lilla nyöppnade butiken.

På vägen passerar de kommunhuset. Tidigare var Östra Göinge mest känt för att husera golvtillverkaren Tarkett. Nu är det 32-årige kommunalrådet Patric Åbergs (M) kamp mot Migrationsverket som drar mediernas ljus åt sig.

– Vi är en av de kommuner som tar störst ansvar när det gäller flyktingar. När vi sträckte ut handen mot Migrationsverket för att ta ytterligare ansvar så tog de hela armen.

Annons
X

Bakom kommunens rygg, anser Patric Åberg, har två anläggningsboenden startat i Östra Göinge. Det största finns i det före detta sanatoriet, där landstinget en gång vårdade lungsjuka.

– Det blir massa liv med 500 personer på en anläggning i en liten ort. I Broby har vi haft anläggningsboende i form av egna lägenheter, där människor själva kan skapa sin vardag.

Det var 2013 som entreprenören Jahangir Hejazi tog kontakt med Patric Åberg och förklarade sina avsikter att starta en anläggning.

– Vi sa: glöm det. Vi har redan ett avtal med Migrationsverket som vi jobbar efter.

Men så blev det i alla fall. Migrationsverket tecknade avtal med Jahangir Hejazi. vilket Östra Göinge kommun inte kunde påverka.

Det är ingen som förstår mig. Jag försöker med kroppen och elever som varit här lite längre får hjälpa mig de nya.
Ingela Nilsson, lärare i svenska som andraspråk.

**Bokstaven Å **är i fokus när en grupp sjuåringar på Mölleskolan i byn Sibbhult ska trimmas in i svenska. Vid tavlan står Ingela Nilsson, som är lärare i svenska som andraspråk.

– Det är ingen som förstår mig. Jag försöker med kroppen och elever som varit här lite längre får hjälpa mig de nya.

I en första klass har det kommit en handfull elever på bara några dagar, berättar hon. Migrationen har medfört 150 extra elever på ett och ett halvt år i Östra Göinge, enligt kommunens uppgifter.

Det finns de lärare som tycker att det är tufft och knorrar, säger Ingela Nilsson till kommunalrådet Patric Åberg.

– Man är lite orolig över hur länge det ska hålla i sig.

Hon säger att det har börjat skapas språkliga subgrupper på rasterna.

– Vi gör inte den vinsten som vi gjorde förr, när det gäller språket.

**Patric Åberg vill **satsa på att lärarna vidareutbildas i svenska som andraspråk. Han framhåller också att det är viktigt att blanda barn så mycket som möjligt.

– I byn Hanaskog kom tio elever på kort tid, så vi delade en klass i två. Båda klasserna är blandade och vi anställde fler lärare, så att lärartätheten ökade.

Men det finns ändå en gräns där det blir ohållbart, anser Patric Åberg. Han är orolig för att människor ska fastna på sanatoriet. Det blir allt vanligare att asylsökande som får uppehållstillstånd blir kvar på anläggningsboenden eftersom det saknas kommunplatser. I slutet av året satt totalt i Sverige 10 438 personer fast, och siffran beräknas stiga brant under 2015.

– Efter en månad måste vi i så fall ordna skola och SFI (svenska för invandrare). Därför jagar jag på Migrationsverket för att det inte ska ske.

Jehangir Hejazi, VD för anläggningsboendet och invånare i Broby, ger inte mycket för Patric Åbergs (M) motstånd.

– Vi har rustat upp och renoverat en fin byggnad som bara stod och förföll. Vi har anställt 35 personer. Vi hjälper människor på flykt. För en kommun som Östra Göinge borde det här vara guld värt.

Han menar att kommunstyrelsens ordförande inte kan ”skilja på äpplen och päron”.

– Att det är ojämn fördelning av flyktingar mellan landets kommuner har inget med ett transitboende att göra.

Sedan i somras har drygt 15 000 personer slussats genom boendet. De flesta stannar bara några dagar och belastar inte Östra Göinge kommun, berättar han. De enda klagomålen från ortsbefolkningen har rört viss nedskräpning och att asylsökande inte bär reflexer.

– Patrik Åberg har inte ens varit här och besökt boendet. Jag tror han vill fiska främlingsfientliga röster och det har han lyckats väl med.

26 procent röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Moderaterna fick 18 procent. I kommunalvalet var förhållandet i princip det omvända. Det var bara i Östra Göinge som Moderaterna ökade i hela Skåne. Det förklarar Patric Åberg med sitt engagemang mot Migrationsverket och Jahangir Hejazi. Fast han har en måltavla till, eller ”target” som han säger:

– Det är moderatstyrda kommuner i tillväxtområden som är de stora bovarna.

Hur uppfattas den anklagelsen av dina partikamrater?

– Jag kan inte gå runt statistik. Internt i Moderaterna har man inte vågat ta strid kring detta men jag kan inte gå runt statistiken. Det är kommuner som Filipstad, Lessebo och Östra Göinge med svag arbetsmarknad som får ta det nationella ansvaret för migrationen, medan Täby, Vellinge, Lomma och Nacka drar sig undan ansvar.

Men gynnas inte också Östra Göinge av migrationen? Jo, det menar även Patric Åberg. Istället för att lägga ner skolor, byggs de ut. Inga lägenheter står tomma längre. En del nya företag startas i kölvattnet av den strida strömmen av nya invånare.

Jahangir Hejazi förutspår att invandringen bara kommer att gagna Östra Göinge.

– En dag kanske kommunen står här med blommor och tackar mig, vem vet.

Annons
Annons
X

Läraren Ingela Nilsson arbetar på Mölleskolan i Sibbhult och undervisar Ahmad och Sedra från Syrien. De får här besök av kommunalråd Patric Åberg (M).

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

Broby, huvudort i Östra Göinge-kommun.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

Flyktingmottagningen i Broby, Östra Göinge.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X