Annons
X
Annons
X

Migrationsverket: "Platserna tog slut i går"

Migrationsverket kan inte inte längre garantera ordentliga boendeplatser. Samtidigt kommer antalet ankommande flyktingar att öka de närmaste dagarna när läget nu försämras i Tyskland.

Flykten till Europa
Interiörer från Sundbyberg stads ankomstboende i Stora Ursvik i början av oktober. Här kommer asylsökande att kunna få tak över huvudet samt tillgång till kläder och förnödenheter.
Interiörer från Sundbyberg stads ankomstboende i Stora Ursvik i början av oktober. Här kommer asylsökande att kunna få tak över huvudet samt tillgång till kläder och förnödenheter. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi jobbar på situationen hela tiden, men det finns inga garantier för ordentliga boendeplatser, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.

På natten mellan onsdagen och torsdagen var läget akut. För att lätta på trycket i Malmö dit många flyktingar först kommer, så kör Migrationsverket personer i bussar, ut över landet.

En av dessa bussar skulle sent i går kväll gå mot Norrköping. Men där fanns inga boenden lediga. Följden blev att det förbereddes för att flyktingarna skulle kunna övernatta i Migrationsverkets reception.

Annons
X

Detta blev dock inte aktuellt då bussen från Malmö inte avgick förrän tidigt i morse. Men det akuta läget är inte avvärjt på något sätt.

– Vi jobbar ju hela tiden med att få fram boenden. Vi hoppas men läget är väldigt ansträngt och det kan bli aktuellt i natt, säger Johanna Måhlén.

Hur är läget med boendeplatser?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Som jag förstod det i går så var det slut. Men vi skickade ju bussar till orter i landet där det fanns platser för att sova. Boendesystemet är flytande och det frigörs platser när som helst, det är inte så att vi behöver ha nya platser för att någon plats ska bli ledig. Men det ligger och flyter runt nollgränsen, det är extremt, säger Johanna Måhlén.

  Bakgrunden till rörligheten när det gäller boenden är att det kan frigöras platser på så kallade evakuerings- eller ankomstboenden då någon ankommande i stället får en plats på ett något mer permanent boende. Det kan också vara så att människor väljer att bosätta sig på en annan plats, exempelvis hos någon bekant.

  Samtidigt som situationen nu beskrivs som extrem av Migrationsverket syns ingen avmattning i antalet ankommande flyktingar till Sverige.

  – Det är en ökning som kommer att fortsätta de närmast dagarna. Vi ser att det kommer fler och fler från Tyskland när läget försämras där, säger Johanna Måhlén.

  På vilket sätt försämras läget där?

  – Det är många som bor i tält och saker tar lång tid i Tyskland och folk tar sig över till Skandinavien, säger Johanna Måhlén.

  Annons

  Interiörer från Sundbyberg stads ankomstboende i Stora Ursvik i början av oktober. Här kommer asylsökande att kunna få tak över huvudet samt tillgång till kläder och förnödenheter.

  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X