Annons

Tove Lifvendahl:Migrationsvärk är ingen fantomsmärta

En yazidisk kvinna, som flytt från den irakiska staden Sinjar, sitter med sin dotter i ett tält i flyktinglägret Nowruz i nordöstra Syrien.
En yazidisk kvinna, som flytt från den irakiska staden Sinjar, sitter med sin dotter i ett tält i flyktinglägret Nowruz i nordöstra Syrien. Foto: RODI SAID/REUTERS
Under strecket
Publicerad

**Migrationsverkets uppskrivna prognos **var väntad. Sedan andra världskriget har antalet på flykt i världen inte varit så hög. Konflikter, inte minst kriget i Syrien och den fruktansvärda förföljelse som Islamiska Staten bedriver, driver iväg människor från deras hem dit det finns möjlighet till en fristad.

Så kommer det sannolikt att se ut flera år framöver. Det skapar påfrestningar i vårt samhälle som är stor mottagare av asylsökande. Utmaningarna är direkt akuta när det gäller boendesituationen. Dessutom kommer trycket på asylsystemet, trots extra tillskott av personal, att märkas i längre väntetider. Det är inte så många år sedan väntan för överprövning av ansökan kunde uppgå till flera år, vilket i sin tur kunde framkalla de humanitära skäl som sedan blev grund för beviljande.

Annons
Annons
Annons