Annons

Migrationen vs Sverige

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 10 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras hur mycket invandring Sverige och Europa tål. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras hur mycket invandring Sverige och Europa tål. Ganska mycket, om man ser till de ekonomiska konsekvenserna, menar nationalekonomen Joakim Ruist som i dag släppte rapporten “Global migration – orsaker och konsekvenser” på SNS.

För allmänheten blev Joakim Ruist allmänt känd när han slog ett sällsynt rekord i Aktuellt i juni förra året. Han hade i en statlig utredning kommit fram till att flyktinginvandringens nettokostnader för samhällsekonomin uppgår till cirka 74 000 kronor per flykting och år. Programledaren frågade “Har du tagit hänsyn till hur detta kan komma att användas i valrörelsen?“ Ruist var då tyst i över tjugo sekunder, en evighet i TV-sammanhang. En tystnad som berodde på att han var trött på att medier vill ge sken av en konflikt när forskningen är entydig.

Nu har han valt ett större grepp, där han ser på migrationens effekter på hela västvärlden, snarare än enbart Sverige. I normalfallet påverkar invandring inte lönenivåerna och arbetslösheten i mottagarlandet, menar Ruist. Allmänheten är ändå nästan alltid skeptisk till invandring, och ibland flammar motståndet upp och mobiliseras politiskt. Joakim Ruists tolkning är att det är farhågor om okontrollerad och större invandring i framtiden som skapar de mest negativa reaktionerna, snarare än den mer begränsade invandring som faktiskt sker.

Stämmer detta och vad beror det i så fall på? Det diskuterar ledarsidans Ivar Arpi och Tove Lifvendahl tillsammans med Henrik Emilsson, som forskar om migration på Malmö Universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons